Sopa de ajo (Castiliaanse knoflooksoep)

Sopa de ajo (Castiliaanse knoflooksoep)

Een heel snelle soep die toch lekker vult! Sopa de ajo is een Spaanse knoflooksoep die wordt gemaakt van bouillon, knoflook, oud brood, paprikapoeder en olijfolie. De soep is van ‘nederige’ afkomst, met andere woorden: armeluisvoedsel. Net als vele andere populaire Spaanse gerechten, bestaan er vele variaties afhankelijk van de familie, financiën of de smaak van de chef. Ingrediënten als chorizo, eieren, bacon, ham, tonijn etc. kunnen worden toegevoegd. Deze, de Castiliaanse versie, bevat ook eieren en Serranoham. In sommige delen en steden van Spanje, zoals in Castilië, Madrid en León, wordt de soep vaak gegeten met Pasen.

Ingrediënten

  • 200 gram oud brood (het liefst heel brood zodat je het in grovere blokjes kunt snijden)
  • 75 gram Serranoham, kleingesneden
  • 4 eieren
  • 6 teentjes knoflook, grof gehakt
  • 1 liter runderbouillon (recept)
  • 100 ml olijfolie + scheutje
  • ½ el paprikapoeder (bij voorkeur Spaanse pimento dulce)
  • Zout en versgemalen peper
  • Materialen: koekenpan

Aan de slag!

  1. Snijd het brood in blokjes en bak ze met een heel klein scheutje olijfolie in de koekenpan goed bruin.
  2. Verhit ondertussen de olijfolie in een braadpan en bak hierin de knoflook met de Serranoham tot de knoflook goudbruin kleurt. Voeg dan paprikapoeder, de broodblokjes en de warme bouillon toe en breng op smaak met wat zout en peper. Laat ca. 10 minuten zachtjes doorkoken.
  3. Verwarm ondertussen de oven voor op de grillstand.
  4. Vul vier kommen soep en breek boven elke kom een ei. Zet de kommen onder de grill tot het eiwit gestold maar de dooier nog zacht is. Serveer direct.
  5. Een andere optie is om de eieren eerst in de kommen te breken en daar dan de loeihete soep op te schenken. Het ei kan dan door de soep worden geroerd en zal al stollend uiteenvallen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*