Caldo verde (Portugese koolsoep)

Caldo verde (Portugese koolsoep)

Als enorm liefhebber van soep, wilde ik een tijdje terug eens een keer een soep maken die ik nog niet eerder had gemaakt. Het werd deze Portugese caldo verde. Caldo verde betekent letterlijk ‘groene bouillon’. De basis van deze soep bestaat uit bouillon, groene of boerenkool en aardappel. Meestal worden ook ui en knoflook toegevoegd, maar hoeft niet per se. Ik vind dit echter wel smaakmakers die er voor mij in moesten. Heeft men in Portugal meer budget, dan wordt ook chorizo toegevoegd. Ik hou ervan, dus ook dit kwam voor in mijn versie. De soep is makkelijk te maken en hoeft niet lang te trekken, dus ook prima om te maken na een dag werken als je in niet al teveel tijd iets voedzaams op tafel wilt hebben!

Ingrediënten

  • 1 groene kool, fijngesneden
  • 2 uien, fijngesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, geplet
  • 1 chorizoworstje, in plakjes
  • 6 middelgrote aardappels, geschild en in blokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 1,5 liter groentebouillon (recept)
  • Olijfolie
  • Zout en versgemalen peper
  • Optioneel: 2 tl gerookt paprikapoeder
  • Materialen: soeppan, kookpan, pureestamper

Aan de slag!

  1. Verhit 2 eetlepels olie in een soeppan en fruit hierin de ui en de knoflook tot de ui zacht en glazig is. Voeg de chorizo toe en bak eventjes mee. Voeg vervolgens de aardappelblokjes toe en bak weer even mee. De aardappels absorberen al de smaken uit de pan.
  2. Voeg de bouillon en laurierblaadjes toe en laat ca. 15 minuten koken tot de aardappels zacht zijn. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Pureer de aardappels grof met een pureestamper in de bouillon zodat de soep dikker wordt. Gebruik geen staafmixer, want dan pureer je ook de ui en chorizo mee en dat is niet de bedoeling.
  4. Terwijl de aardappels koken, breng je een pan gezouten water aan de kook en blancheer je de kool een paar minuten.
  5. Voeg zoveel kool aan de soep toe naar jouw smaak. Veel als je een gevulde soep wilt, en minder als je liever een lichtere soep wilt. Laat een paar minuten sudderen. Als het goed is, krijgt de soep een heldergroene kleur. Verwijder de laurierblaadjes.
  6. Optioneel kun je het paprikapoeder mengen met wat olijfolie. Dit druppel je dan over de soep zodra het in kommen of borden is geschept.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*