Francesinha (Portugese sandwich)

Francesinha (Portugese sandwich)

Voor liefhebbers van bijzondere sandwiches én die van stevig lunchen houden, want stevig is dit! Ik eet dit liever als avondmaaltijd en dan zit ik ook echt vol. Francesinha komt uit Portugal, specifiek uit Porto, en bestaat uit brood, ham, kaas, verse worst en gegrild vlees. De sandwich wordt overgoten met een warme saus en meestal geserveerd met frietjes. Wat betreft de saus is er geen eenduidig recept, elke eetgelegenheid heeft zijn eigen versie. Wat er sowieso altijd in zit, is bier. In sommige restaurants wordt er optioneel ook nog een spiegeleitje bovenop gelegd.

Het verhaal gaat dat deze sandwich is bedacht in de jaren ’60 van de vorige eeuw door Daniel da Silva. Deze man van Portugese afkomst woonde in Frankrijk en België en keerde terug naar Portugal alwaar hij een croque monsieur aanpaste naar Portugese smaken. En zo ontstond de francesinha.

Ingrediënten

  • 8 sneetjes casinobrood, geroosterd
  • 4 grote plakken gerookte ham
  • 8 plakken belegen kaas
  • 2 verse worstjes, bij voorkeur linguiça (anders 2 gekruide braadworstjes of 4 chipolataworstjes)
  • 1  entrecote
  • 1 flesje bier
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 1 el boter
  • 2 el tomatenpuree
  • 60 ml witte port of brandy
  • 60 ml water
  • 1 el maïzena
  • 1 laurierblaadje
  • Olijfolie
  • Chilipeper
  • Zout
  • Optioneel: 4 eieren
  • Materialen: grillpan, kom, kookpan, ovengrill

Aan de slag!

  1. Verhit een grillpan en bestrijk met een klein beetje olijfolie. Grill de worstjes rondom en de entrecote aan beide zijden gaar. Snijd het vlees in dunne plakjes (vet van de entrecote verwijderen).
  2. Leg 4 sneden brood op borden en beleg ze met een plak ham, een plak kaas en de gesneden worst en entrecote. Leg daar weer een snee brood op en als laatste weer een plak kaas.
  3. Maak in een grote kom een papje van de melk met de maïzena. Voeg bier, bouillonblokje, boter, tomatenpuree en port of brandy toe en meng met een staafmixer. Doe het mengsel over in een pan, voeg het laurierblaadje toe en breng aan de kook. Laat eventjes zachtjes doorkoken. Breng op smaak met zout en chilipeper. Haal het laurierblaadje er weer uit.
  4. Zet ondertussen de sandwiches even onder de hete grill zodat de kaas al wat smelt.
  5. Giet als laatste de hete saus over het belegde brood zodat de kaas nog meer smelt. Serveer direct.
  6. Optioneel kun je op elke sandwich nog een spiegeleitje leggen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*