Welsh rarebit

Welsh rarebit

Een open tosti op z’n Brits. Nog specifieker: uit Wales. Welsh rarebit, ook wel Welsh rabbit genoemd, bestaat uit geroosterd brood dat is overgoten met een rijke kaassaus. Het gerecht dateert uit de 18e eeuw en kent sindsdien vele variaties. Sommigen zeggen dat de Welsh het gerecht hebben uitgevonden als een troostend avondmaal na een mislukte jacht. Andere zeggen dat het een tavernegerecht is, geïnspireerd door een nationale liefde: kaas. En dan is er nog de naam: rarebit of rabbit? Konijn komt er in ieder geval niet aan te pas. Veel taalkenners zijn het er over eens dat rarebit gewoon een verbastering is van rabbit. Anderen denken dat rare verwijst naar kort bereid en bit naar een kleine portie. Rabbit zou een cynische verwijzing zijn naar het onvermogen van de Welsh om iets te vangen tijdens de jacht en dat de historische armoede hen niet in staat stelde om vlees te kopen (vandaar kaas in plaats van konijn).

Ingrediënten

  • 4 dikke sneden volkorenbrood
  • 25 gr boter
  • 25 gr bloem
  • 100 ml donker bier
  • 150 gr gerijpte cheddar, geraspt
  • 1 eigeel
  • 1 tl mosterd
  • 4 tl Worcestershiresaus
  • Snufje cayennepeper
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Materialen: ovengrill, sauspannetje, garde, bakpapier

Aan de slag!

  1. Verwarm de ovengrill voor.
  2. Smelt de boter in een sauspannetje en roer met een garde de bloem erdoor. Blijft een minuut goed roeren. Schenk langzaam al roerend het bier erbij en laat ca. 2 tot 3 minuten zachtjes koken (blijf roeren) tot de saus dik en glad is.
  3. Voeg de cheddar, eigeel, mosterd, Worcestershiresaus en cayennepeper toe en breng op smaak met zout en peper. Doe het vuur uit.
  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier, leg het brood erop en rooster het brood onder de grill aan beide zijden goudbruin. Neem de bakplaat uit de oven.
  5. Verdeel de kaassaus dik over het brood. Zorg er daarbij voor dat de randen ook volledig bedekt zijn zodat ze niet kunnen verbranden. Plaats het brood nog even onder de grill tot de kaas gaat bubbelen en begint te kleuren.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*