Stoofkarbonade met tijm-uienjus

Stoofkarbonade met tijm-uienjus

Varkensvlees wordt heel vaak onderschat. Veel mensen eten het niet omdat ze denken dat het heel ongezond is. Dat valt echter best wel mee. Natuurlijk moet je niet elke dag speklappen eten, maar af en toe een stukje varkensvlees kan echt geen kwaad. Zeker niet als je magere soorten eet, zoals fricandeau, hamlappen of varkenshaas. Varkensvlees is bovendien ontzettend veelzijdig, je kunt er echt heerlijke gerechten mee maken. Een gebakken karbonade ben ik bijvoorbeeld niet zo dol van. Dit stukje varken kan snel stug en droog worden. Maar niet als je het stooft. Dan wordt het echt heerlijk mals en sappig! Ik gebruik het liefst schouderkarbonades omdat die mooi dooraderd zijn met vet. Net als bij rundvlees om te sudderen zorgt het vet ervoor dat het vlees lekker sappig blijft. Bovendien is dit een prima stukje vlees om te sudderen voor mensen die op hun budget (moeten) letten want schouderkarbonades zijn spotgoedkoop. De prijs in de supermarkt varieert van ca. 1 euro voor een 1 ster (Beter Leven) karbonade per stuk tot ca. 2,50 euro voor een biologische (3 sterren) karbonade.

Ingrediënten

  • 4 schouderkarbonades, op kamertemperatuur
  • 1 teentje knoflook, gekneusd
  • 2 uien, in dunne halve ringen
  • 1 runderbouillonblokje
  • 2 takjes tijm
  • 100 ml droge witte wijn
  • 1 el balsamicoazijn
  • 100 gr boter
  • 1 el maïzena
  • Zout en versgemalen zwart peper
  • Materialen: grote braadpan, sudderplaatje

Aan de slag!

  1. Wrijf de karbonades in met zout en peper.
  2. Verhit de boter in de braadpan en bak de karbonades met 2 tegelijk in ca. 5 minuten aan beide kanten bruin. Haal ze uit de pan en bak dan de uien met de knoflook goudbruin. Blus af met de wijn, doe de karbonades terug in de pan, voeg knoflook, balsamicoazijn, tijm en het bouillonblokje toe en schenk er zoveel heet water bij tot de karbonades net onder staan. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat ca. 1 tot 2 uur met het deksel op de pan zachtjes sudderen op een sudderplaatje.
  3. Maak in een kommetje een papje van de maïzena met een beetje koud water.
  4. Schep voor de jus 3 soepopscheplepels van het stoofvocht in een steelpannetje en breng aan de kook. Voeg het maïzenapapje al roerend toe, draai het vuur laag en laat al roerend iets indikken. Breng eventueel nog op smaak met zout en peper.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*