Gefrituurde sprot met kruidenmayo

Gefrituurde sprot met kruidenmayo

Heb jij wel eens sprot gegeten? Ik vind dit kleine broertje van de haring echt een heerlijk visje! Sprot is net als haring een vettige vissoort en dus heel goed voor je. De omega-3-vetzuren in vette vis beschermen tegen hart- en vaatziekten. Het visje van zo’n 10 tot 12 cm is zeer betaalbaar: voor 500 gram – ca. 25 stuks – betaal je gemiddeld maar 5 euro. Sprot wordt veelal gerookt, maar het is ook een heerlijk visje om te frituren. En schoonmaken is niet nodig, want je kunt sprot gewoon met kop en staart eten. Ik vind gefrituurde sprot het lekkerst als borrelhapje en heb daarom bij het aantal porties 4 aangegeven. Wil je dit als hoofmaaltijd eten, dan is het voldoende voor 2 personen of je moet het vermeerderen.

Ingrediënten

  • 500 gr verse sprot
  • Bloem
  • 1 ei
  • 3 el melk
  • ½ liter zonnebloemolie
  • 120 gr mayonaise (vers)
  • 2 el limoensap
  • 2 tl peterselie, zeer fijngehakt
  • 2 tl dille, zeer fijngehakt
  • 2 tl bieslook, zeer fijngehakt
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Materialen: kommetje, kom, pan met dikke bodem, kookthermometer, schuimspaan, ovenschaal

Aan de slag!

  1. Meng in een kommetje de mayonaise met limoensap en de kruiden en zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
  2. Was de sprot en dep ze goed droog met keukenpapier.
  3. Klop in een kom het ei met de melk los en voeg peper en zout toe. Doe een laagje bloem op een bord.
  4. Verwarm de oven voor op 80 graden.
  5. Verhit de olie in een pan met dikke bodem tot 180 graden.
  6. Wentel een aantal (stuk of 5) sprotjes door de bloem en dompel ze in het eimengsel. Frituur ze in enkele minuten goudbruin. Neem met een schuimspaan uit de olie, doe ze in een schaal en houd warm in de oven.
  7. Herhaal tot alle sprotjes gefrituurd zijn.
  8. Serveer ze warm met de kruidenmayonaise.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*