Harira (Marokkaanse soep)

Harira (Marokkaanse soep)

Deze heerlijke Marokkaanse soep heb ik al heel lang niet meer gemaakt, dus hij was een beetje uit mijn systeem verdwenen. Ik dacht er echter weer aan omdat het ramadan is en dan wordt harira na zonsondergang traditioneel gegeten door Marokkanen. Het is niet de meest makkelijke soep om te maken; vooral omdat het veel werk is en het in stappen gemaakt moet worden. Maar als hij eenmaal klaar is, dan heb je echt een zalige, gezonde en goed vullende soep! Gelukkig bewaar ik al een jaar of 20 al mijn recepten (ik heb ze zelfs nog handgeschreven in mappen), dus het recept was zo weer opgesnord. Ik ga ‘m zelf zeker ook snel weer eens maken, maar wel als het minder warm is (op het moment van dit schrijven is het tropisch warm en dan heb ik echt geen behoefte aan warm en stevig eten).

Dit recept is beschreven om te maken in een snelkookpan. In een gewone soeppan kan uiteraard ook, maar dan moet je de kooktijden die met de snelkookpan onder druk zijn uitgevoerd wel zo ongeveer verdubbelen. Overigens wordt aan harira vaak smen toegevoegd, een gerijpte (gefermenteerde) rauwmelkse boter. Als je dit niet kunt vinden, dan is het niet erg om weg te laten. Maar als je het kunt vinden, gebruik het dan ook! Smen heeft namelijk een kaasachtige smaak en geur; een klein beetje smen geeft al diepte en smaak aan een gerecht.

Ingrediënten

  • 250 gr lam, kip of rundvlees, in blokjes
  • 3 el milde olijfolie of zonnebloemolie
  • 1 bosje koriander, blaadjes fijngehakt
  • 1 bosje platte peterselie, blaadjes fijngehakt
  • 1 à 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 200 gr droge kikkererwten, een nacht geweekt
  • 3 el gedroogde linzen, gewassen
  • 1 el smen (optioneel)
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1,5 tl peper
  • 1 el zout
  • ½ tl kurkuma
  • 6 grote, rijpe tomaten
  • 3 el tomatenpuree
  • 3 el vermicelli
  • 130 gr bloem
  • Partjes of plakjes citroen
  • Materialen: blender of foodprocessor, snelkookpan, kom, garde, zeef

Aan de slag!

  1. Vergeet niet de kikkererwten een nacht in water te weken en zorg dat alles wat gehakt en gesneden moet worden klaarstaat voor je begint.
  2. Ontvel de tomaten, verwijder de zaden en pureer het vruchtvlees in een blender of foodprocessor.
  3. Zet de pan op middelhoog vuur en verhit de olie. Voeg het vlees toe en bak al omscheppend bruin.
  4. Voeg 700 ml water, koriander, peterselie, bleekselderij, ui, kikkererwten, smen (optioneel), gepureerde tomaten en de specerijen toe. Sluit de pan goed met het deksel en doe het vuur hoog tot de druk in de pan is bereikt. Verlaag het vuur naar middelhoog en laat 20 tot 30 minuten koken.
  5. Neem de pan van het vuur, laat de druk ontsnappen en neem het deksel eraf.
  6. Voeg de tomatenpuree, linzen en 2 liter water toe. Doe het deksel weer op de pan en verhit op hoog vuur tot de druk in de pan is bereikt. Verlaag het vuur dan weer naar middelhoog en laat 45 minuten koken. Laat de druk ontsnappen, neem het deksel van de pan en voeg de vermicelli toe. Laat zonder deksel nog 5 tot 10 minuten zachtjes koken tot de vermicelli zacht is.
  7. Roer ondertussen met een garde in een kom de bloem glad met 450 ml water. Als er klontjes achterblijven, schenk het mengsel dan door een zeef.
  8. Terwijl de soep zachtjes kookt, roer je het bloemmengsel in een dun straaltje door de soep tot de gewenste dikte. Hoe dik is naar jouw smaak. Je hebt dus mogelijk niet alles nodig. Laat de soep nog 5 tot 10 minuten zachtjes koken en roer regelmatig. Proef tussendoor. Zodra de ‘rauwe’ smaak van de bloem is verdwenen, is de soep goed. Breng eventueel nog hoger op smaak met zout en peper.
  9. Garneer de soep met koriander- of peterselieblaadjes en serveer met partjes of plakjes citroen.

Tip: wil je harira eerder maken om later te eten, warm de soep dan zonder het te laten koken en roer regelmatig zodat de linzen niet op de bodem aanbranden.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*