Sardines met gekonfijte tomaat en knoflook

Sardines met gekonfijte tomaat en knoflook

Ik ontving onlangs om uit te proberen een heel smakelijk doosje met allerlei soorten vis in blik van Deli Manger, importeur van delicate visconserven uit Portugal en Spanje. Dit vroeg natuurlijk om nieuwe recepten en daarbij heb ik me voor dit recept laten inspireren door het kookboekje ‘Koken met Vis uit Blik’ van Bart van Olphen. Deze heb ik al een tijd op de plank staan, maar had er nog nooit iets mee gedaan. Ik wilde sowieso voor het eerste probeersel de vis intact laten in plaats van gemengd met andere ingrediënten om de puurheid ervan te kunnen proeven. Dit was voor de sardientjes op olijfolie een perfect recept! En ik kan je zeggen: de smaak van de Nuri (het Portugese merk) sardientjes is inderdaad veel verfijnder dan wat ik tot nu gewend was uit de supermarkt. Geen ‘blikkerige’ licht bittere smaak, maar echt vis!

Dit recept is echt een zalig voorgerechtje. En laat je niet afschrikken door de hoeveelheid knoflook. Door het langzame konfijten wordt het mild van smaak. Omdat je dit koud opdient, kun je de tomatensaus ook prima al langer van tevoren maken en de sardientjes eerder laten uitlekken. Zo kun je de bordjes snel opmaken en opdienen. Drie sardientjes per persoon zijn voldoende als voorgerechtje, echter op de foto zie je er vier omdat er vier in het blikje zaten.

Ingrediënten

  • 12 sardientjes in olijfolie uit blik, uitgelekt
  • 350 gr snoep- of kerstomaatjes
  • 8 teentjes knoflook
  • 3 takjes tijm of een tl gedroogde tijm
  • ½ balsamicoazijn
  • 4 el milde olijfolie
  • 1 el dille, fijngehakt
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Materialen: koekenpan, schaal

Aan de slag!

  1. Halveer de tomaatjes in de lengte en schep de zaadjes eruit. Pel en hak de knoflook grof. Gebruik je verse tijm, ris dan de blaadjes van de takjes.
  2. Verhit op middelhoog vuur de olie met de tijm in een flinke koekenpan en leg de tomaatjes met de snijkant in de olie. Verdeel de knoflook tussen de tomaatjes. Draai het vuur laag en laat heel zachtjes garen tot de tomaatjes flink gaan rimpelen en de knoflook licht goudbruin is. Bij mij duurde dat ca. 15 minuten op de kleinste gaspit. Ik heb voor de kleinste pit gekozen omdat ik verbranden van de knoflook wilde voorkomen. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen, ca. 20 minuten.
  3. Neem de tomaatjes uit de pan en pel de velletjes eraf. Doe het vruchtvlees in een schaal samen met de olie en de knoflook en prak het geheel grof. Voeg de balsamico toe en breng op smaak met zout en peper.
  4. Verdeel het tomatenmengsel over 4 bordjes of platte schaaltjes en leg op elk 3 sardientjes. Garneer met wat gehakte dille.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*