Couscous-kruidensalade met tonijn

Couscous-kruidensalade met tonijn

De salade is heerlijk als lichte avondmaaltijd voor twee personen of als voorgerechtje voor vier personen. Ook voor dit gerecht heb ik vis uit blik gebruikt van Deli Manger. Omdat ik de puurheid van de witte tonijn wilde proeven, heb ik voor een salade gekozen in plaats van het te verwerken in een warm gerecht. Een mooie zachte smaak die zich echter niet liet overheersen door de kruiden. Echt een fijne combinatie. In het blikje tref je ook echt een moot aan, en niet stukjes die zijn samengeperst.

Ingrediënten

  • 100 gr droge couscous (de soort die je kunt wellen i.p.v. stomen)
  • 1 blikje tonijn in olijfolie
  • Kippenbouillon
  • 3 trostomaten
  • 1 rode ui
  • Paar takjes basilicum
  • Paar takjes dille
  • Paar takjes platte peterselie
  • Bieslook
  • Extra vergine olijfolie
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Materialen: kom, zeef

Aan de slag!

  1. Laat de tonijn in een zeef boven een kom uitlekken. Je hebt later nog wat van de olie nodig.
  2. Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking maar gebruik in plaats van water hete kippenbouillon. Laat afkoelen en maak los met een vork.
  3. Halveer de tomaten, schep met een lepeltje de zaadjes en het vocht eruit en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Bewaar tot gebruik tussen laagjes keukenpapier zodat aanhangend vocht er nog uit kan trekken. Zo voorkom je dat de couscous te nat wordt.
  4. Halveer de ui en snijd in heel dunne halve ringen.
  5. Dan de kruiden. De hoeveelheid moet je naar eigen inzicht en smaak bepalen. Let wel op met basilicum, want die kan al snel overheersen. Laat van de basilicum heel kleine blaadjes heel. De grote blaadjes rol je in de lengte op en snijd je heel dun. Zo krijg je mooie sliertjes. Laat van de peterselie ook de kleine blaadjes heel en scheur de grote blaadjes kleiner. Van de takjes dille pluk je het loof eraf en die pluk je eventueel ook nog wat kleiner als het grote stukjes zijn. Maak van de bieslook een bundeltje en snijd in stukjes van ca. 3 cm.
  6. Ondertussen zou de couscous mooi droog en afgekoeld moeten zijn. Breng op smaak met olijfolie, 1 à 2 lepels olie van de uitgelekte tonijn en peper en zout.
  7. Meng door de couscous de stukjes tomaat en alle kruiden maar laat van alle kruiden wat over voor de garnering. De heel kleine blaadjes van de basilicum en peterselie zijn mooi voor erover.
  8. Verdeel de couscous over borden en verdeel daarover de ui en de verbrokkelde tonijn. Garneer met de overgebleven kruiden, sprenkel er nog wat olijfolie over en maal er eventueel nog wat peper over.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*