Empanadas met kip en chorizo

Empanadas met kip en chorizo

Dit heb ik gemaakt in het kader van restjes opmaken. Ik heb namelijk een guilty pleasure (ik heb er wel meer maar dat terzijde). Hoewel ik normaal nooit kant-en-klare dingen koop en kip altijd biologisch, kan ik zo nu en dan de zak met gekruide kippenvleugeltjes en -pootjes uit de diepvries bij de Dirk echt niet weerstaan, zo’n eens per drie maanden. Ze zijn echt heerlijk gekruid, niet te dik en niet extreem vet en ze kunnen zo uit de vriezer een kwartiertje in de oven. Ik gooi altijd de inhoud van de hele zak (750 gr) in de oven, maar ik eet dat niet allemaal in m’n uppie in één keer op. Van de pootjes die overblijven, pluk ik het vlees eraf en maak daar dan vaak een simpele kipsalade van voor op brood of crackers. Ik wilde er nu echter eens iets anders mee doen en dat zijn dus deze Spaanse empanadas geworden!

Je hoeft natuurlijk niet per se kippenpootjes te kopen. Misschien heb je wel eens een gegrilde hele kip waarvan teveel overblijft. Maar je kan ook gewoon kipfilet of kipdijfilet kopen en gebruiken. Ik geef in de stappen ook aan hoe je ongegaarde kip moet verwerken. Eigenlijk hoor je voor empanadas een deeg te maken en worden ze doorgaans gefrituurd. Maar ze zijn, zoals in dit recept, ook prima te maken met bladerdeeg zodat je ze kunt afbakken in de oven. Je kunt ze gemakkelijk al eerder op de dag maken en dan later afbakken.

Ingrediënten

  • 15 plakjes bladerdeeg, ontdooid
  • 200 gr gare kip (of 250 gr rauw)
  • 50 gr chorizo (stukje, geen dunne broodbelegplakjes)
  • 50 gr kastanjechampignons
  • 1 flinke sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • Snufje gedroogde tijm
  • Paar takjes peterselie
  • 1 eidooier
  • 1 afgestreken el bloem
  • 125 ml kippenbouillon
  • 3 el crème fraîche
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Materialen: koekenpan, bakpapier, grote ronde uitsteekvorm (optioneel), kommetje, bakkwastje

Aan de slag!

  1. Gebruik je rauwe kip, snijd dit dan heel fijn, bijna tot een gehakt. Heb je al gegaarde kip, pluk dit dan fijn. Zit er een gekruid velletje op, gebruik dit dan ook want daar zit veel smaak in.
  2. Snijd de chorizo in blokjes en hak dan heel fijn. Hak ook de champignons, sjalot, knoflook en peterselieblaadjes fijn. Van de peterselie heb je een volle eetlepel nodig.
  3. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak hierin zachtjes de chorizo tot de olie eruit vrijkomt en de chorizo licht knapperig is.
  4. Voeg de sjalot en knoflook toe en bak eventjes mee.
  5. Voeg de champignons, tijm en lekker wat peper uit de molen toe en bak enkele minuten. Gebruik je rauwe kip, voeg dit dan tegelijk toe. Bak dan ietsjes langer om er zeker van te zijn dat de kip gaar is.
  6. Bestrooi het geheel met de bloem, schep goed door en bak 2 minuten al omscheppend.
  7. Voeg de bouillon toe, schep om en laat een aantal minuten zachtjes inkoken tot het heel dik is.
  8. Gebruik je gegaarde kip, voeg dit dan nu toe en voeg ook de crème fraîche en peterselie toe. Breng het geheel op smaak met zout en peper.
  9. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  10. Leg de plakjes bladerdeeg met de papiertjes die ertussen zitten eronder op een werkvlak. Door de papiertjes blijven ze niet plakken. Snijd van elk plakje langs de randen een cirkel. Gebruik hiervoor eventueel een grote, ronde vorm die er precies op past.*
  11. Schep op elk rondje 2 dessertlepels van het kipmengsel. Vouw dubbel en druk de naden goed dicht. Vouw de rand dan weer naar binnen en druk er met een vorkje ribbels in. Leg ze op de bakplaat. Maak je ze al eerder op de dag, vouw dan de andere helft van het papiertje eroverheen en leg ze op een bord of in een ruime bak of schaal en bewaar het geheel afgedekt tot gebruik in de koelkast.
  12. Klop de eidooier in een kommetje los met een heel klein scheutje water en bestrijk met een bakkwastje de empanadas hiermee. Prik in elke empanada een gaatje. Maal er eventueel nog wat zeezout over.
  13. Bak de empanadas ca. 15 minuten in het midden van de oven tot ze mooi bruin en knapperig zijn.

* Het rond snijden en uitsteken van de plakjes bladerdeeg en dan daarna de rand nog omvouwen en ribbels erin drukken is veel werk. Wil je de tijd versnellen, dan kun je natuurlijk ook gewoon van elk plakje bladerdeeg een driehoekje vouwen. Gebruik dan een natte vinger (of een beetje eidooier) om de naden goed vast te plakken zodat ze in de oven niet openspringen.

Tip 1: Als je rondjes snijdt, maak van de afgesneden delen dan weer en bal deeg, verpak in vershoudfolie en leg in de koelkast om weer wat steviger te laten worden. Dit kan je later (je kunt dit nog ca. 2 dagen bewaren) weer uitrollen tot en lap en er nog iets anders mee doen, bijvoorbeeld kaaskoekjes maken.

Tip 2: Je kunt de deegplakjes ook diagonaal halveren en er dan 30 kleine, driehoekige hapjes van maken.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*