Tajine met makreel, garnalen en chorizo

Tajine met makreel, garnalen en chorizo

Een Spaans stoofpotje, gemaakt in een Marokkaanse tajine. De tajine leent zich namelijk heel goed voor dit gerecht. En ik heb er toch nog een Marokkaans tintje aan gegeven door er couscous bij te maken. De combinatie kan ook prima, want de Spaans keuken kent veel invloeden uit de Moorse geschiedenis. Voor heel grote eters is dit een recept voor twee personen, maar ik vind dit persoonlijk echt genoeg voor vier personen. Zeker als je er nog een salade bij maakt en nog wat warm, knapperig brood om in de saus te dippen!

Ik heb dit gemaakt met twee blikjes Nuri makreel via Deli Manger. Een blikje naturel in olijfolie en een blikje in pikante olijfolie. Je kunt het ook maken met 200 gram verse makreelfilet of witvis, zoals kabeljauw of koolvis. In dat geval moet je de verse vis bij stap 5 tegelijk met de garnalen toevoegen. Wat betreft de chorizo gebruik je het liefst een vers, zacht worstje als je die kunt vinden en niet de vacuümverpakte.

Als je voor het eerst een tajine gebruikt, dan moet je deze wel eerst 24 uur laten weken in koud water, zowel de bodem als het deksel, en dan weer goed laten drogen. Doe je dit niet, dan is de kans heel groot dat hij barst zodra je de pan verhit. Ik gebruik mijn tajine niet heel vaak, dus ik laat de bodem dan meestal ook nog eventjes voor de zekerheid een uurtje weken voor ik ‘m in gebruik neem. Wil je een goede tajine aanschaffen, dan kan dat gewoon online via De Tagine. Daar komt de mijne ook vandaan. Deze tajines worden met veel zorg en persoonlijk door de eigenaresse geselecteerd tijdens haar inkoopreizen in Marokko. Heb je geen tajine, dan kun je ook een sudderpan gebruiken.

Ingrediënten

  • 2 blikjes makreel in olie, uitgelekt
  • 150 gr middelgrote garnalen, gepeld
  • 100 gr chorizo, in plakjes of blokjes
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 blik kikkererwten, uitgelekt
  • 200 gr droge couscous (de voorgekookte soort die je kunt wellen)
  • Vis- of kippenbouillon
  • 1 el peterselie, fijngehakt
  • Olijfolie
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Materialen: kom, tajine (of sudderpan), sudderplaatje, schuimspaan

Aan de slag!

  1. Bereid de couscous in een kom volgens de aanwijzingen op de verpakking maar gebruik in plaats van water hete vis- of kippenbouillon. Laat afkoelen en maak los met een vork.
  2. Zet de bodem van de tajine (of de sudderpan) op een sudderplaatje en laat goed warm worden. Bak de chorizo in de droge pan totdat de olie vrijkomt en de chorizo knapperig wordt. Schep de chorizo met een schuimspaan eruit en bewaar tot later.
  3. Als het goed is, is er voldoende olie in de pan om de ui te fruiten. Anders kun je en heel klein scheutje olijfolie toevoegen. Fruit de ui tot deze glazig ziet, voeg de knoflook toe en fruit nog eventjes mee.
  4. Voeg de tomatenblokjes toe met 100 ml water – of nog beter: overgebleven bouillon – en laat zonder het deksel 5 tot 10 minuten zachtjes koken tot het wat is ingedikt.
  5. Voeg de garnalen en de kikkererwten toe, doe het deksel erop en laat nog ca. 5 minuten zachtjes pruttelen tot de garnalen gaar zijn.
  6. Pluk de makreel in stukjes. Neem het deksel van de pan en schep de makreel en de chorizo erdoor. Breng op smaak met zout en peper en laat nog heel even doorwarmen.
  7. Garneer met de peterselie en serveer de pan op tafel zodat iedereen zelf kan opscheppen. Als je een grote tajine hebt, schep het stoofpotje dan tot de helft en doe de couscous op de andere helft. Heb je een kleine tajine, serveer dan de couscous apart in een schaal. En heb je geen tajine, doe dan het stoofpotje over in een mooie serveerschaal. Een sudderpan op tafel staat nou eenmaal niet zo exotisch 😉

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*