Caesarsalade met gerookte kip en ansjovis

Caesarsalade met gerookte kip en ansjovis

De caesarsalade, wie kent deze klassieker niet? Heerlijk als lunch of lichte maaltijdsalade. Ik zie deze salade in restaurants ook regelmatig voorbijkomen als voorgerecht, maar ik vind dat toch snel al teveel als ik nog van een hoofdgerecht wil genieten. Wil je dit wel als voorgerecht serveren voor vier personen, dan raad ik aan om het recept te halveren. Dan heeft iedereen nog voldoende ruimte in de maag voor de rest van het diner 😉

Ik heb al eens een keer een caesar gemaakt met mijn eigen aangepaste twist. Daarbij heb ik ook beschreven hoe de caesarsalade ooit is ontstaan. In de herhaling: de caesarsalade is in 1924 in de VS bedacht door restaurateur Caesar Cardini. Op 4 juli, een nationale feestdag, had hij in zijn restaurant door grote drukte nog maar nauwelijks ingrediënten in de keuken en moest hij wat verzinnen om zijn gasten toch nog iets te eten te kunnen geven. Met wat hij nog had, maakte hij aan tafel met een dramatische flair een salade. En zo werd de caesarsalade geboren. Zijn versie bestond uit niet meer dan bindsla (romaine), croutons, knoflook, Parmezaanse kaas, 1 gekookt ei, Worchestershiresaus, olijfolie en citroensap. Tegenwoordig is de caesarsalade in verschillende varianten verkrijgbaar, meestal met ansjovis en/of (gerookte) kip en een caesardressing. Die afhankelijk van de maker ook weer verschilt in ingrediënten.

Ingrediënten

  • 4 struikjes baby romaine sla
  • 400 gr gerookte kipfilet
  • 2 blikjes ansjovisfilets
  • 4 eieren
  • Stukje Parmezaanse kaas
  • 2 mini ciabatta’s
  • Knoflookpoeder
  • Milde olijfolie
  • Caesardressing (recept)
  • Materialen: ovenschaal, zeef, vergiet, schaaltje

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Begin ondertussen met het maken van de dressing volgens dit recept. Hij wordt namelijk lekkerder als hij al even heeft gestaan want dan mengen de smaken zich goed.
  3. Snijd de ciabatta’s in blokjes en meng ze in een ovenschaal met wat olijfolie en knoflookpoeder. Bak ze in het midden van de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn. Neem de schaal uit de oven en laat afkoelen.
  4. Laat ondertussen de ansjovis uitlekken in een zeef. Maak ook de blaadjes van de kropjes sla los, spoel ze om in een vergiet en laat uitlekken. Scheur d blaadjes eventueel wat kleiner als je ze te groot vindt.
  5. Kook ondertussen ook de eieren halfhard of hard naar wens. Laat ze schrikken in koud water en goed afkoelen in koud water. Pel de eieren en snijd elk in 4 kwarten.
  6. Snijd de kipfilet en in gelijke reepjes van ca. ½ cm.
  7. Verdeel de sla over 4 (diepe) borden en daarover de kip, ansjovis, ei en croutons. Schaaf er met een dunschiller wat Parmezaan over en server met de dressing apart in een schaaltje.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*