Koude bietensoep met mierikswortelcrème

Koude bietensoep met mierikswortelcrème

Soep hoeft echt niet altijd warm te zijn. Gekoelde soep is juist heerlijk op warme zomerdagen. De Spaanse gazpacho is een welbekend voorbeeld en sommigen kennen misschien ook wel de koude komkommersoep. Als je rode bieten lekker vindt, dan moet je zeker deze soep eens proberen! Het heeft wat weg van de borsjtsj uit Slavische landen (die doorgaans warm wordt gegeten) maar is toch weer even anders. Lekker fris door de sinaasappel en de mierikswortelcrème geeft het een lichte kick. Helaas is het geen soep die je snel op tafel hebt staan. De bieten moeten een uurtje in de oven worden geroosterd en weer afkoelen en als je de soep gepureerd hebt, moet het nog vier uur in de koelkast staan. Begin dus vroeg op de dag of maak het gerust al een dag eerder. In de koelkast bederft het toch niet!

Ingrediënten

  • 700 gr ongekookte bieten, gewassen
  • 4 teentjes knoflook, ongepeld
  • Schil van een sinaasappel, geraspt
  • 3 takjes verse tijm
  • 2 el milde olijfolie
  • 600 ml kippenbouillon of groentebouillon voor een vegetarische versie (mag koud zijn)
  • 2 tl honing
  • 80 ml vers sinaasappelsap
  • 2 el rode wijnazijn
  • 120 gr zure room
  • 1 el mierikswortel uit potje
  • Paar plukjes verse dille
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: aluminiumfolie, braadslede, latex handschoentjes, blender, schaal, kommetje

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Leg een flink stuk aluminiumfolie in een braadslede en leg daarin de bieten met de knoflook. Leg de takjes tijm ertussen, eventueel wat kleiner gemaakt voor een betere verdeling, en verdeel de geraspte sinaasappelschil erover. Maal er zout en peper over en besprenkel met de olie. Vouw de folie dicht en zet de braadslede een uur in het midden van de oven.
  3. Check of de bieten gaar zijn door er een puntje van een mes in te steken. Het mes moet er makkelijk inglijden. Laat 15 tot 20 minuten met de folie open afkoelen.
  4. Trek latex handschoentjes aan als je geen rode vingers wilt. Pel de schil van de bieten en snijd ze in kleine blokjes. Pel ook de knoflookteentjes.
  5. Doe het eventuele sap wat nog in de folie is achtergebleven in de blender met de knoflook, honing, een derde van de biet en een derde van de bouillon. Mix tot een glad geheel (of bijna glad als je kleine stukjes erin prettig vindt) en doe over in een schaal. Herhaal dit nog tweemaal met biet en bouillon. Vergeet niet je hand op het deksel te houden! Als alles onder de bietenspetters zit, ben je niet blij 😉
  6. Roer het sinaasappelsap en de azijn erdoor en breng op smaak met zout en peper. Dek de schaal af en laat minstens 4 uur koelen in de koelkast.
  7. Meng in een kommetje de zure room met de mierikswortel. Zet ook tot gebruik afgedekt in de koelkast.
  8. Proef de soep en breng eventueel nogmaals op smaak met zout en peper.
  9. Serveer de soep met een lepel van de mierikswortelcrème in de kom of het bord en garneer met een plukje dille.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*