Japanse salade met teriyakikip

Japanse salade met teriyakikip

Een maaltijdsalade maak je meestal omdat het gemakkelijk en snel klaar is. Helaas is dat bij deze Japanse salade niet het geval. Het niveau van een sterrenchef heb je er niet voor nodig, maar je moet er wel de tijd voor nemen. Eerst de teriyakisaus maken waarin de kip minstens een uur moet marineren. Tussentijds kun je niet op je lauweren rusten, want er moet ook nog één en ander gesneden en voorbereid worden. Vervolgens moet de kip nog worden gebakken. Maar als je eenmaal op dat punt bent, dan heb je deze salade binnen 10 minuten op tafel! Al is het wat werk – alles bij elkaar moet je er zeker 1,5 uur voor uittrekken – het is zo de moeite waard! Als je de kip proeft, wil je alleen maar meer! De hoeveelheid is voor twee personen als maaltijdsalade of drie of vier personen als voorgerecht.

Ingrediënten

  • 300 gr kipfilethaasjes
  • 100 ml mirin (Japanse rijstwijn) of droge witte sherry
  • 100 ml Japanse sojasaus
  • Stukje (ca. 2 cm) verse gember, geraspt
  • 2 el bruine suiker
  • 2 tl gedroogde knoflookvlokken
  • 2 bosuitjes
  • ½ komkommer, gewassen
  • ½ rettich, geschild
  • 150 gr sojaboontjes (gepelde edamame)
  • 1 norivel
  • 50 gr waterkers
  • 1 el rijstazijn
  • 4 el zonnebloemolie
  • 1 tl sesamolie
  • Wasabipasta (uit een tube)
  • Versgemalen zout en peper
  • Materialen: steelpannetje, 2 schalen, kom, wok of koekenpan

Aan de slag!

  1. Zet en steelpannetje op heel laag vuur en rooster hierin zonder vetstof de knoflookvlokken heel kort tot het begint te geuren.
  2. Doe de mirin erbij en laat ca. 5 minuten zachtjes koken en de alcohol is verdampt.
  3. Voeg de sojasaus, gember en bruine suiker toe en laat de saus op iets hoger vuur inkoken tot het wat stroperig wordt. Neem de pan van het vuur en laat een beetje afkoelen.
  4. Wat betreft de kip heb je minimaal 3 stukjes per persoon nodig, dus snijd ze eventueel in de lengte doormidden. Schep de kip in een schaal goed om met de saus en laat minstens een uur in de koelkast marineren. Schep tussentijds om. Ondertussen kun je de salade voorbereiden.
  5. Snijd van de bosuitjes de holle groene delen eraf en gebruik enkel de stevige witte delen. Halveer deze delen in de lengte en snijd ze vervolgens in ragfijne dunne reepjes. Vul een kom met koud water en een handje ijsblokjes. Doe hierin de reepjes bosui. Door het ijswater gaan ze gezellig krullen en blijven ze heerlijk knapperig.
  6. Halveer de komkommer in de lengte en schraap met een lepeltjes de zaadjes eruit. Halveer de stukken vervolgens in de breedte en snijd elk stuk in gelijke smalle reepjes.
  7. Halveer ook de rettich in de lengte en vervolgens in de breedte en snijd deze stukken ook in gelijke smalle reepjes.
  8. Knip het norivel in tweeën. Rol elke helft in de lengte op en knip er vervolgens in de breedte smalle reepjes van.
  9. Klop in een schaal een dressing van de rijstazijn, sesamolie en 2 eetlepels zonnebloemolie. Voeg wat wasabi toe en klop weer goed door. De hoeveelheid wasabi is naar eigen wens afhankelijk van de scherpte waar jij van houdt. Breng op smaak met zout en peper.
  10. Voeg de komkommer, rettich, sojaboontjes en nori in de schaal toe en schep goed om.
  11. Verhit in een wok of koekenpan de 2 resterende lepels olie en roerbak op redelijk hoog vuur de gemarineerde kip in ca. 4 minuten gaar.
  12. Neem de reepjes bosui uit het ijswater en dep ze droog.
  13. Verdeel over 2 of 4 borden (hoofdgerecht of voorgerecht) de veldsla, daarop het groentemengsel en daarop de kip. Garneer met de bosui.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*