Gegratineerde bleekselderij

Gegratineerde bleekselderij

Recentelijk probeerde ik een recept uit een supermarkttijdschrift voor gegratineerde bleekselderij en het resultaat beviel me totaal niet ūüôĀ Het is zo de kliko ingegaan. De combi van bleekselderij, kaas en gegratineerd was echter wel een trigger voor mij en dus heb ik mijn eigen variant bedacht. Ik kan je zeggen: deze ging niet in de kliko, maar zo mijn maag in! Echt z√°√°√°√°√°lig! Op de foto lijkt het trouwens weinig, maar¬†het een eenpersoonsportie in een klein schaaltje.

Ingredi√ęnten

  • 1 struik bleekselderij
  • 2¬†sjalotjes, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 25 gr boter
  • 25 gr bloem
  • 250 ml melk
  • 100 gr gruy√®re, geraspt
  • 50 gr blauwaderkaas, verbrokkeld
  • 2 tl gedroogde tijm
  • Panko (Japans broodkruim) of paneermeel of zelfgemalen oud brood
  • Milde olijfolie (spray)
  • Versgemalen zout en peper
  • Materialen: ovenschaal, saus/steelpannetje, garde

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de stronk van de struik bleekselderij. Was de stengels. Snijd de brede witte onderkanten en een stukje van de bovenkant eraf. Schil ze met een dunschiller zodat ze geen draden meer bevatten en halveer de stengels. Schik ze naast elkaar in een ruime ovenschaal en bestrijk (of spray) licht met olijfolie. Rooster ca. 10 minuten in het midden van de oven tot ze beetgaar zijn.
  3. Verhit ondertussen de boter in een saus/steelpannetje op matig vuur maar laat niet bruin kleuren. Fruit hierin de sjalot met de knoflook en tijm.
  4. Voeg de bloem toe en bak al roerend met een garde 2 minuten mee. Voeg beetje bij beetje al roerend de melk toe tot je een mooie gladde saus hebt.
  5. Voeg de blauwe kaas en de helft van de gruyère toe en blijf roeren tot de kazen zijn gesmolten. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Giet de saus over de bleekselderij en bestrooi met de rest van de gruyère en een ruime hoeveelheid panko/paneermeel/broodkruim.
  7. Zet de schaal terug in de oven en gratineer 10 à 15 minuten tot het een mooi goudbruin korstje heeft.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*