Thaise kip met cashewnoten en gebakken rijst

Thaise kip met cashewnoten en gebakken rijst

Thais eet ik eigenlijk nooit, de laatste keer kan ik me niet eens meer herinneren. Sowieso eet ik niet vaak Aziatisch, met uitzondering van Japans. Maar voor mijn wekelijke dagje kip wilde ik niet weer teruggrijpen naar vertrouwde recepten en ik bedacht me ineens dat ik kip met cashewnoten heel lekker vindt, dus dat is het geworden!

Ingrediënten

  • 500 gr kipfilet of kiphaasjes
  • 100 gr ongezouten cashewnoten
  • 150 gr worteltjes
  • 150 gr gare linzen, uitgelekt
  • 300 gr jasmijn- of pandanrijst
  • 2 grote uien
  • 3 lente-uitjes
  • 6 teentjes knoflook
  • 3 el warme kippenbouillon
  • 1 el vissaus
  • 2 el oestersaus
  • ½ suiker
  • 2 kleine gedroogde chilipepertjes of chilivlokken uit de molen
  • 2 eieren
  • ½ handje koriander- of peterselieblaadjes
  • Milde olijfolie
  • Versgemalen zout en peper
  • Materialen: kommetje, kom, kookpan, zeef, wok, koekenpan

Aan de slag!

  1. Begin met de mise-en-place. Snijd de kip in smalle reepjes. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de lente-uitjes in stukjes van 1 cm. Schrap de worteltjes en snijd ze in dunne plakjes van ca. ½ cm. Hak koriander of peterselie grof. Meng in een kommetje de bouillon met de vissaus, oestersaus en suiker. Klop in een kom de eieren los.
  2. Breng ondertussen een pan water met wat zout aan de kook. Voeg de rijst toe zodra het water kookt en laat 8 minuten koken. Giet af in een zeef, doe de rijst terug in de pan en laat met het deksel erop 10 tot 15 minuten droogstomen. Schep tussentijds 2x goed om zodat de rijst luchtig en niet plakkerig wordt. Als de rijst mooi drooggestoomd en is, dan kan je het deksel van de pan laten.
  3. Verhit 4 eetlepels olie in de wok en roerbak op middelhoog vuur de helft van de gesnipperde ui, driekwart van de knoflook en de worteltjes ca. 5 minuten. Schep met een schuimspaan uit de pan en bewaar op een bord.
  4. Zet het vuur hoog. Doe de kipreepjes in de wok en roerbak ze snel  in 4 tot 5 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.
  5. Verlaag het vuur weer. Voeg het ui-wortelmengsel, cashewnoten, stukjes lente-ui, linzen en het bouillonmengsel toe en verkruimel (of maal) de chilipeper erboven. Roerbak nog even tot het vocht wat verdampt is. Zout en peper is niet nodig want het bouillonmengsel is al zoutig en de pepertjes pittig genoeg. Houd op laag vuur warm.
  6. Terwijl je het kipgerecht wokt, kun je ook met de gebakken rijst beginnen. Verhit in een ruime koekenpan of hapjespan 2 eetlepels olie en fruit hierin de overgebleven ui en knoflook ca. 2 minuten. Voeg de rijst toe en roerbak ca. 4 minuten. Maak een open ruimte in het midden en giet hierin de losgeklopte eieren. Roerbak de eieren snel door de rijst en laat op laag vuur nog eventjes doorbakken. Breng op smaak met zout en peper.
  7. Maak met behulp van een kommetje, glaasje of timbaaltje een mooi torentje rijst op 4 borden en schep het kipmengsel ernaast. Garneer met wat koriander of peterselie.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*