Gebakken bonen met ei en chorizo

Gebakken bonen met ei en chorizo

Ik ben de laatste tijd de Mexicaanse keuken aan het (her)ontdekken. ‘Her’ omdat ik het uiteraard wel ken van uit eten gaan of online bestellen; het ontdekken is in de zin van zelf maken met eigen of online inspiratie. Mijn Mexicaanse kookkunsten kwamen niet veel verder dan nacho’s uit de oven en guacamole (wat ik beiden dan wel weer al jaren met enige regelmaat maak) en meer recent quesadilla’s, Tex-Mex taco’s en tostada’s. En nu komt daar dit gerecht met gebakken bonen bij.

In Mexico zijn gebakken bonen een bijgerecht, maar ik heb er met wat online inspiratie een complete maaltijd van gemaakt. In Mexico, dus in het Spaans, heten gebakken bonen frijoles refritos. Als je een beetje taalgevoelig bent, dan zou je refritos naar het Engels kunnen omzetten naar refried, en dat naar het Nederlands weer als dubbel gefrituurd. Frying betekent echter niet frituren maar bakken. De bonen zijn echter niet dubbel gefrituurd of gebakken. Refritos betekent letterlijk ‘goed gebakken’. En goed gebakken bonen is de basis van deze heerlijke complete maaltijd! Het is behoorlijk machtig, maar wil je er nog iets extra’s bij serveren, ga dan voor nacho’s of tortilla’s die je in een droge koekenpan knapperig bakt en eventueel nog guacamole en crème fraîche.

Op de foto zie je trouwens een schaal voor twee personen omdat meer maken voor mij nu niet nodig was.

Ingrediënten

  • 800 gr (2 blikken) kidneybonen
  • 100 gr chorizo aan een stuk
  • 500 gr cherrytomaatjes
  • 4 eieren
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gr cheddar, geraspt
  • 1 el Mexicaanse kruiden (recept)
  • Paar takjes verse koriander (of platte peterselie)
  • 1 el milde olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: vergiet, grote koekenpan (die in de oven kan), ovenschaal, schuimspaan, stamper

Aan de slag!

  1. Laat de bonen uitlekken in een vergiet, snijd de chorizo in dunne plakjes, halveer de tomaatjes, snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  2. Verwarm ondertussen de ovengrill voor.
  3. Verhit de olie in de koekenpan en bak de plakjes chorizo op matig vuur ca. 3 minuten tot de olie eruit vrijkomt en de plakjes knapperig zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de pan.
  4. Doe de ui en de knoflook in de pan en fruit ca. 2 minuten. Voeg de bonen en de Mexicaanse kruiden toe en bak al omscheppend ca. 5 minuten. Stamp het geheel grof. Het hoeft geen fijne puree te zijn, de textuur van de bonen mag nog aanwezig zijn. Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper.
  5. Meng de helft van de cheddar erdoor en voeg de helft van de tomaatjes toe. Bak nog ca. 2 minuten al omscheppend. Schep vervolgens de chorizo erdoor.
  6. Neem de pan van het vuur. Gebruik je een pan die in de oven kan (dus met hitte/ovenbestendige greep), maak dan 4 kuiltjes in het mengsel en breek hierin voorzichtig de eieren. Kan de pan niet in de oven, doe dan het geheel dan eerst over in een ruime ovenschaal en doe dan de eieren in 4 kuiltjes. Druk ook de rest van de tomaatjes losjes in het mengsel. Zet de pan of schaal onder de grill en laat de eieren in 4 tot 5 minuten stollen.
  7. Garneer met de rest van de kaas en korianderblaadjes (of peterselie) en zet pan of schaal op tafel zodat iedereen zelf kan opscheppen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*