Vietnamese slaschuitjes met biefstuk

Vietnamese slaschuitjes met biefstuk

Ik zeg best vaak dat ik wel Aziatisch eten lust, maar er ook weer geen groot fan van ben. Vietnamees is, naast Japans, echter een uitzondering en dan komt misschien ook door de Franse invloeden (van vroegere Franse kolonisatie). Een goed voorbeeld daarvan is bánh mì, een rijk belegde baguette of pistoletje met onder andere paté en mayonaise. Dit broodje maak ik regelmatig zelf sinds ik het heb ontdekt. Verder heb ik enkel van Vietnamees gesmuld buiten de deur maar ben zeker van plan om meer zelf te gaan maken. Vandaag ben ik begonnen met deze slaschuitjes. Geen idee hoe ze in het Vietnamees worden genoemd en online kom ik niet verder dan rau diếp, maar dat staat enkel voor bindsla (little gem, romaine sla). Wat overigens wel het schuitje/wrap is van dit recept. Maakt verder ook niet uit, het belangrijkste is dat dit gewoon heerlijk is! Ik heb nu biefstukreepjes in een marinade gemaakt, maar je kunt uiteraard ook varkensvlees (varkenslapjes of buikspek) gebruiken. Ook worden de schuitjes/wraps vaak geserveerd met grote gekookte garnalen.

Het is geen snel gerecht wat je zo even in een paar minuten op tafel zet, want je hebt er wel wat, met name voorbereidend werk aan. Maar je kunt eigenlijk alles al eerder op de dag voorbereiden en dan vlak voor het serveren alleen nog even het vlees bakken. Het maakt niet uit dat het vlees langer in de marinade staat, daar wordt het alleen maar lekkerder van. En de noedels mogen best koud zijn.

Ingrediënten

  • 2 kropjes little gem (baby romaine)
  • 50 gr heel fijne, ongekookte rijstnoedels
  • 300 gr biefstukreepjes
  • 5 radijsjes
  • 1 bospeen
  • ½ handje korianderblaadjes (of platte peterselie)
  • 50 ml rijstazijn
  • 3 el oestersaus
  • 1,5 el vissaus
  • 1 el sesamolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1,5 el + 1 tl suiker
  • 1 tl zwarte peper
  • Zout
  • Chilivlokken uit de molen
  • 2 el milde olijfolie of zonnebloemolie
  • Dressing:
  • 5 el rijstazijn
  • 4 el palmsuiker
  • 50 gr komkommer
  • 1 bosuitje
  • ½ sjalotje
  • 1 el vissaus
  • 1 verse chilipeper
  • Materialen: vergiet, mandoline, dunschiller, steelpannetje, schaaltje, schaal/kom, kommetje, koekenpan, waterkoker, kom

Aan de slag!

  1. Snijd de stronkjes van de little gem, maak de blaadjes los, was ze in koud water in een vergiet en laat goed uitlekken.
  2. Schaaf de radijsjes met een mandoline in plakjes van 2 mm. Maak met een dunschiller lange, dunne slierten van de bospeen. Hak het teentje knoflook fijn.
  3. Doe de rijstazijn met 1,5 eetlepel suiker in een steelpannetje en laat zachtjes koken tot de suiker is opgelost. Breng op smaak met wat zout. Doe de wortel in een schaaltje en giet de warme azijn erover. Laat afkoelen.
  4. Maak nu de marinade voor het vlees. Meng in een schaal of kom de oestersaus met de vissaus, sesamolie, knoflook, zwarte peper en een theelepel suiker. Breng naar wens op smaak met chilipeper uit de molen. Meng het vlees erdoor en laat staan.
  5. Ga verder met de dressing. Laat in het steelpannetje de rijstazijn met de palmsuiker lichtjes inkoken en laat afkoelen. Hak de komkommer, sjalot en het bosuitje heel fijn. Hak ook de rode peper fijn, naar wens met of zonder zaden afhankelijk of je van heel pittig houdt.
  6. Doe de afgekoelde rijstazijn in een kommetje en meng de vissaus, komkommer, bosui en het pepertje erdoor.
  7. Verhit de olie in een koekenpan op matig vuur en voeg de biefstukreepjes met de marinade toe. Bak de reepjes al omscheppend in enkele minuten gaar.
  8. Zet ondertussen de waterkoker aan. Doe de rijstnoedels in een kom en overgiet met kokend water. Trek ze met 2 vorken uit elkaar en laat enkele minuten wellen. Giet af in een vergiet.
  9. Leg de slablaadjes op een grote plank en verdeel daarover de noedels, wortel, radijs, koriander (of peterselie) en biefstuk. Serveer met de dressing. Uit 2 kropjes little gem moet je zeker 20 hapjes kunnen maken. De heel grote buitenste blaadjes kun je eventueel in de lengte halveren.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*