Kipgehaktballetjes met groene kruiden en sjalot

Kipgehaktballetjes met groene kruiden en sjalot

Elke week eet ik minstens een keer iets met kip. En al heb ik mijn favorieten die vaker op het menu staan, probeer ik ook regelmatig weer wat nieuws. Deze week zijn dat dus deze kipgehaktballetjes geworden, heerlijk met verschillende groene kruiden en sjalot. Een blijvertje! Het recept is voor acht medium balletjes, maar je kunt er uiteraard ook kleinere balletjes van draaien (16-20 stuks) als borrelhapje.

Wanneer ik verschillende soorten groene kruiden in een recept gebruik, van alles een klein beetje, vind ik het makkelijk om vriesverse kruiden te gebruiken. Ik heb dan ook altijd van het Franse merk Dáregal doosjes dille, basilicum, peterselie, bieslook, koriander en Italiaanse kruiden in de vriezer. Dat is uiteindelijk een stuk voordeliger dan van elk kruid een doosje verse te kopen die je misschien niet snel meer gebruikt en maar beperkt houdbaar zijn. Voor dit recept heb ik dit dan ook gebruikt. Overigens gooi ik verse kruiden nooit weg. Als ze op hun eind lopen, dan droog ik ze in de oven en maal ik ze fijn om de potjes gedroogde kruiden mee aan te vullen. Beter dan weggooien toch!? Takjes tijm en rozemarijn vries ik trouwens wel vaak vers in. Dat is prima te gebruiken voor soepen en bouillons.

Het bijgerecht op de foto zijn in de oven geroosterde zoete aardappelblokjes die ik heb gekruid met knoflookpoeder, uienpoeder en gerookt paprikapoeder. De witte vlokjes is een mengsel van zeezout met gedroogde zwarte truffel.

Ingrediënten

  • 500 gr kipfilet
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tl peterselie, gehakt
  • 2 tl basilicum, gehakt
  • 1 tl dille, gehakt
  • 1 tl bieslook, gehakt
  • 1 tl gedroogde dragon
  • 50 gr paneermeel + eventueel extra
  • 1 ei
  • 25 gr echte boter
  • 1 tl gladde mosterd
  • 1 tl grove mosterd
  • Versgemalen zout en zwarte peper
  • Materialen: foodprocessor, kom, koekenpan of hapjespan, aluminiumfolie

Aan de slag!

  1. Hak de sjalotjes en de knoflook fijn. Gebruik je verse kruiden i.p.v. diepvriesvers, hak dan ook van alles voldoende fijn tot de aangegeven hoeveelheid.
  2. Snijd de kip in kleine blokjes en maal in de foodprocessor tot fijn gehakt. Doe over in een kom.
  3. Meng het gehakt heel goed met het ei, paneermeel, sjalot, knoflook en alle kruiden. Breng op smaak met zout en peper. Je zal even moeten proeven of het goed op smaak is, maar van een heel klein plukje rauwe kip word je echt niet ziek.
  4. Maak je handen koud onder stromend water, droog ze af en test of je een redelijk stevig balletje kunt draaien zonder dat er teveel van het mengsel aan je handen blijft kleven. Als dit wel zo is, voeg dan meer paneermeel toe.
  5. Draai van het gehakt 8 balletjes en laat ze afgedekt in de koelkast minstens een half uur opstijven.
  6. Verhit de boter op matig vuur in een koekenpan of hapjespan en bak de balletjes om en om in ca. 8 minuten bruin. Draai het vuur helemaal laag, doe een deksel op de pan en laat nog een minuut of 10 zachtjes sudderen. Neem de balletjes uit de pan en houd ze warm in aluminiumfolie.
  7. Voeg 50 ml water en de mosterd toe aan het bakvet, roer de aanbaksels los en laat heel zachtjes iets inkoken. Breng de jus op smaak met zout en peper.
  8. Serveer de gehaktballetjes met de mosterdjus erover.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*