Spaghetti frittata (2)

Spaghetti frittata (2)

Ik heb al eens eerder een recept online gezet voor een spaghetti frittata; een heel eenvoudige versie. Vandaag heb ik weer een frittata gemaakt, maar nu met meer ingrediënten. Dus een versie 2.0. De frittata is in Italië ontstaan uit armoede om restjes groenten en pasta op te maken van de vorige dag(en) en met een paar eieren erbij toch weer wat op tafel te zetten wat de maag vult. Voor mij heeft het niets met armoede te maken, maar met voedselverspilling. Ik gooi niet graag snel iets weg als het nog niet nodig is. Dan ga ik echt kijken naar wat ik er mee kan en wat ik nog in huis heb om toe te voegen. Eventueel koop ik er dan nog wat ingrediënten bij om het nog lekkerder te maken. Voor deze frittata heb ik er niets bij hoeven te kopen. Ik heb afgelopen weekend spaghetti bolognese gemaakt en bewust meer spaghetti gekookt voor de frittata. Alle overige ingrediënten in dit recept had ik nog in huis. Dit is dan ook echt een momentopname van wat ik voorhanden had. Je kunt uiteraard met eigen fantasie ook allerlei andere ingrediënten gebruiken, zolang je maar pasta, eieren en kaas als basis gebruikt.

Een frittata is trouwens behoorlijk machtig door de combinatie van pasta, ei en kaas. Ik krijg niet in één keer een kwart op. Snijd de frittata dan ook in acht puntjes en eet er een frisse salade bij. Je kan altijd een extra puntje nemen als je nog trek hebt. En ook koud is het heerlijk, dus je kunt het een dag later bijvoorbeeld ook nog als lunch eten. Zo heb je extra veel plezier van het opmaken van restjes!

Ingrediënten

  • 350-400 gr gekookte (volkoren) spaghetti
  • 2 uien (ik had een rode en een witte)
  • 3 teentjes knoflook
  • 8 zongedroogde tomaatjes
  • 10 taggia (of zwarte) olijven
  • 1/4 courgette
  • 50 gr rauwe ham
  • 65 gr geraspte mozzarella
  • 5 eieren
  • 50 ml room
  • Paar blaadjes verse basilicum (2 el gehakt)
  • Paar takjes verse platte peterselie (2 el gehakt)
  • 2 el milde olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: hapjespan met deksel, kom, spatel

Aan de slag!

  1. Snijd de uien in dunne halve ringen. Hak de knoflook fijn. Snijd de courgette in heel kleine blokjes. Snijd de zongedroogde tomaatjes en de olijven in kleine stukjes. Hak de basilicum en peterselie fijn. Snijd de ham in kleine stukjes.
  2. Verhit de olie in een hapjespan en gaar hierin heel zachtjes de ui, knoflook en courgette ca. 10 minuten.
  3. Klop ondertussen in een kom de eieren los met de room. Meng de mozzarella, zongedroogde tomaatjes, olijven, stukjes ham, basilicum en peterselie erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  4. Doe de spaghetti bij de uien en courgette in de pan en schep alles goed om.
  5. Schenk het eimengsel erover en schep wederom alles goed om. Druk met een spatel goed aan tot een stevig geheel. Doe het deksel op de pan en laat 8 tot 10 minuten zachtjes bakken tot de onderkant mooi bruin is.
  6. Neem een bord, leg dit op de pan en keer om. Laat de frittata vanaf het bord weer voorzichtig in de pan glijden en bak de andere kant ook in 8 tot 10 minuten goudbruin.
  7. Laat de frittata iets afkoelen voordat je ‘m aansnijdt.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*