Tomaat met sardientjes en olijven uit de oven

Tomaat met sardientjes en olijven uit de oven

I confess… niet zelf bedacht (al heb ik het wel weer getweakt naar eigen smaak met extra ingrediënten) maar gewoon een recept uit een oude Allerhande van ruim 7 jaar geleden. Ook al heel lang niet meer gemaakt, maar dacht er vandaag weer ineens aan. Ik wilde namelijk iets met vis eten maar had ook niet de tijd om heel uitgebreid te koken met verse vis. En dit recept met sardientjes uit blik is gewoon heel lekker! Bovendien heb ik niets tegen vis uit blik, want je kunt er heel lekker mee koken. Ik heb pas nog een serie gemaakt over koken met vis uit blik, waarbij ik ingeblikte vis van Deli Manger heb gebruikt.

Op de picture perfect foto van het Allerhande recept lagen de sardientjes heel mooi in hun geheel in de ovenschotel. Dat betekent echter wel dat de ruggengraatjes er nog inzitten. Ik wil die er echter altijd uit en dat betekent dat je de sardientjes niet mooi heel kan houden, ze vallen snel uit elkaar. Probeer de stukjes vis in ieder geval zo grof mogelijk te houden. Op mijn foto zie je er ook niet veel van omdat ik nog kaas heb gebruikt, wat niet voorkomt in het oorspronkelijke recept. Ook de ansjovis komt daar niet in voor en kun je rustig weglaten als je daar niet van houdt. Oregano en basilicum zijn ook een eigen toevoeging.

Ingrediënten

  • 2 blikken à 400 gr gepelde tomaten
  • 3 blikjes sardientjes
  • ½ blikje ansjovisfilets
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 takjes verse tijm
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • 1 blikje Merza groene olijven gevuld met ansjovis
  • Beetje geraspte mozzarella
  • 2 el gehakte peterselie
  • Extra vergine olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: 2x vergiet/zeef, middelgrote ovenschaal

Aan de slag!

  1. Neem de gepelde tomaten uit het blik en snijd ze in de lengte doormidden. Laat ze uitlekken in een vergiet of zeef. Open de sardientjes voorzichtig en verwijder de ruggengraten. Neem een andere vergiet/zeef en laat hierin de sardientjes uitlekken. Snijd de ui dun in hele ringen. Meng 2 eetlepels olijfolie met de knoflook uit de pers, oregano en basilicum.
  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden en vet de ovenschaal licht in met olie.
  3. Verdeel de tomaten over de schaal en daarover de uienringen. Ris de blaadjes van de takjes tijm over het geheel en druppel de kruidenolie erover. Maal er nog wat zout en peper over en zet ca. 20 minuten in het midden van de oven. Let goed op dat de uien niet verbranden. Snijd ondertussen de ansjovisfilets grof en hak de peterselie.
  4. Neem de schaal uit de oven. Verdeel de sardientjes, ansjovis en olijven over de schaal en bestrooi met de mozzarella. Zet de schaal nog een minuut of 10 terug in de oven.
  5. Garneer de ovenschotel met de peterselie en serveer er een frisse salade en gebakken aardappeltjes bij.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*