Gegrilde courgette in dressing

Gegrilde courgette in dressing

Als ik eters krijg en dan Italiaans kook, begin ik sowieso altijd met antipasti bij de borrel. En gewoon voorgerecht doe ik dan niet, omdat ik liever voor heel uitgebreide antipasti kies. Veel kun je gewoon zo kopen en een aantal gerechtjes zelf maken. Eén van die gerechtjes die ik dan zelf maak, is gegrilde courgette in een simpele dressing van olijfolie, knoflook en basilicum. Dit wordt koud geserveerd, dus kun je prima al eerder op de dag of zelfs een avond tevoren maken.

Ingrediënten

  • ½ courgette
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ansjovisfilet
  • 4 blaadjes basilicum
  • 50 ml extra vergine olijfolie
  • Milde olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kom, grillpan, serveerschaaltje

Aan de slag!

  1. Snijd de courgette in dunne plakjes van ca. 5 mm. Verdeel ze zonder overlap op keukenpapier en druk daarop weer een laag keukenpapier. Laat minstens 10 minuten zo rusten. Op deze manier wordt vocht aan de courgette onttrokken zodat je de plakjes beter kunt grillen.
  2. Doe ondertussen de extra vergine olijfolie in een kom en pers de knoflook erin uit. Hak de ansjovisfilet en de basilicum fijn en voeg aan de olie toe. Meng en breng op smaak met zout en peper.
  3. Verhit de grillpan op hoog vuur.
  4. Bestrijk de plakjes courgette aan één kant dun met milde olijfolie. Verlaag de warmtebron onder de grillpan en leg de plakjes courgette met de geoliede kant in de pan. Bestrijk de bovenkant ook gelijk met wat olie. Grill de courgette tot ze mooie bruine grillstrepen hebben, keer ze om en grill de andere kant hetzelfde. Als niet alle plakjes tegelijk in de pan passen, doe dit dan in porties.
  5. Voeg de gegrilde plakjes courgette toe aan de oliemarinade, schep goed om en zet minstens een uur afgedekt in de koelkast. Langer is ook prima.
  6. Doe de courgette vlak voor serveren over in een gezellig schaaltje.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*