Mexicaanse taco’s met pulled pork

Mexicaanse taco’s met pulled pork

De titel van dit recept geeft ‘Mexicaans’ aan en dan denk je waarschijnlijk gelijk dat taco’s toch altijd Mexicaans zijn. En dat is natuurlijk ook zo. Alleen kennen velen van ons taco’s als harde, krokante schelpen die je in een doosje koopt en even warm maakt in de oven. En dat is dus weer niet een Mexicaanse taco maar een Tex-Mex taco. Tex-Mex staat voor Texaans-Mexicaans, dus eten uit het Amerikaanse Texas met Mexicaanse invloeden. De Mexicaanse taco is een kleine (maïs)tortilla die even licht wordt getoast en dan gevuld en dichtgevouwen.

Pulled pork noemen ze in Mexico carnitas, wat zoiets betekent als ‘klein vlees’. Het wordt net als pulled pork lang gegaard en uit elkaar getrokken. Alleen gaat het vlees daarna nog in de pan om het krokant te bakken. Pulled pork kun je tegenwoordig in veel supermarkten kant-en-klaar kopen, maar ik geef toch echt de voorkeur aan zelfgemaakt. Het is niet moeilijk en ook niet heel veel werk, alleen duurt het garen heel lang. Maar eenmaal in de oven heb je er geen omkijken meer naar! Bedenk wel dat als je zelf pulled pork wilt maken, je al één of twee dagen eerder begint. Het vlees moet namelijk eerst een nacht in de koelkast marineren en vervolgens de volgende dag nog een uur of 6 in de oven. Je kunt het garen een dag voor gebruik doen of op de dag zelf op tijd beginnen.

Ingrediënten

  • 500 gr pulled pork (recept)
  • 8 gordita’s (minitortilla’s)
  • 1 el Mexicaanse kruidenmix (recept)
  • Guacamole (recept)
  • Bekertje zure room
  • Fijngesneden ijsbergsla (zelf snijden of zakje)
  • 1 rode ui
  • Handje korianderblaadjes (of platte peterselie)
  • 100 gr cheddar (heel)
  • 1 el milde olijfolie
  • Materialen: ovenschaal (2x), rasp, koekenpan, magentronschaaltje

Aan de slag!

  1. Als je zelf pulled pork maakt, dan heb je dit of een dag tevoren gemaakt, of het staat nog in de oven. Heb je het een dag eerder gemaakt en al uit elkaar getrokken, dan hoeft het niet meer de oven in want je bakt het vlees later toch weer op. Gebruik je kant-en-klare pulled pork, verwarm dan volgens de aanwijzingen op de verpakking in de oven.
  2. Als je zelf guacamole wilt maken, doe dit dan ruim tevoren want het wordt lekkerder als het al even staat.
  3. Halveer de ui vanaf het kroontje, snijd elke helft in het midden naar het kroontje in en snijd beide helften in de breedte dun. Je krijgt dus kwart ringen. Rasp de cheddar grof.
  4. Vouw de gordita’s lichtjes dubbel en plaats ze naast elkaar in een ovenschaal zodat ze als schelpen rechtop blijven staan. Zet de schaal de laatste 5 minuten bij het vlees in de oven. Op deze manier zijn al gevouwen en klappen ze niet meer open bij het vullen. Draai de oven uit maar laat de schaal met gordita’s in de warme oven staan. Zo worden ze nog wat knapperiger aan de buitenkant en blijven ze warm.
  5. Neem de pulled pork uit de oven en pluk met twee vorken uit elkaar. Meng het vlees met de Mexicaanse kruidenmix.
  6. Verhit de olie in een koekenpan en bak het vlees op middelhoog vuur krokant in ca. 10 minuten. Schep steeds goed om.
  7. Als je de cheddar gesmolten op de taco’s wilt (zoals ik heb gedaan), laat dit dan in een magnetronbestendig schaaltje op laag vermogen zachtjes smelten in de magnetron. Je kunt de cheddar ook gewoon geraspt op de taco’s strooien.
  8. Vul de taco’s met een beetje sla en lepel daarop wat guacamole en zure room. Verdeel het vlees erover en wat rode ui. Lepel (gesmolten) of strooi (rasp) wat cheddar erop en garneer met koriander (of peterselie).

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*