Spaghetti met vegetarische balletjes in romige tomatensaus

Spaghetti met vegetarische balletjes in romige tomatensaus

Ik schrijf dit pas op woensdag, maar het was mijn maaltijd van afgelopen maandag in het kader van ‘Meatless Monday’. Niet dat ik me nou heel strak hou aan dit begrip want ik eet sowieso niet elke dag vlees, maar ik vind het toch een mooie leidraad om op maandag zo vaak mogelijk geheel vegetarisch te eten. Dus ook geen vis. Het was trouwens voor het eerst dat ik vegetarische balletjes heb gebruikt (van het merk Vivera) en ik moet zeggen dat het me absoluut niet is tegengevallen. Voordat ze in de saus gingen heb ik al een stukje geproefd en ik vond ze in smaak en textuur toch heel aardig in de buurt van gehaktballetjes komen. Wanneer ze eenmaal in de warme saus de smaken van de saus hebben opgenomen, kun je volgens mij best wat mensen voor de gek houden door te beweren dat het gehaktballetjes zijn 😉

Ingrediënten

  • 200 gr spaghetti
  • 250 gr vegetarische balletjes
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 125 ml room
  • 75 ml droge witte wijn
  • 1 tl gedroogde oregano
  • Stuk of 10 blaadjes basilicum
  • 1 tl suiker
  • 2 el milde olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: groentebouillon, stukje Parmezaanse kaas
  • Materialen: kookpan, hapjespan, vergiet

Aan de slag!

  1. Snipper de ui, hak de knoflook fijn en snijd de basilicum fijn.
  2. Breng een ruime pan water met zout aan de kook. Verhit tegelijk de olie op matig vuur in een hapjespan en fruit hierin zachtjes de ui met de knoflook ca. 5 minuten.
  3. Voeg de tomatenblokjes, de wijn, oregano en de suiker toe en laat op laag vuur 10 tot 15 minuten zachtjes inkoken.
  4. Kook ondertussen de spaghetti (eventueel in tweeën gebroken) al dente, giet af in een vergiet en laat uitlekken.
  5. Voeg de room en de balletjes aan de tomatensaus toe en warm 5 minuten door zonder de saus nog te laten koken. Als je de saus te dik vindt, dan kun je deze op dit punt verdunnen met wat warme groentebouillon.
  6. Schep vervolgens de spaghetti en twee derde van de basilicum door de saus en warm nog even door.
  7. Verdeel de pasta over 2 borden en garneer met de overgebleven gesneden basilicum en eventueel nog wat kleine blaadjes. En uiteraard kun je er nog apart een schaaltje versgeraspte Parmezaan bij serveren.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*