Chinese loempia’s

Chinese loempia’s

De Chinese keuken… ik ben er niet heel dol op. Tenminste, niet zoals hij hier in Nederland wordt voorgeschoteld in de restaurants. Dat schijnt namelijk enorm afwijkend te zijn van de échte Chinese keuken. Hier is het voor een groot deel aangepast aan de Nederlandse ‘smaak’ en ik vind het weinig met smaak te maken hebben. Vaak enorm flauw, om maar niet te spreken van die vreselijke oranje zoetzure saus. Ik heb echter twee uitzonderingen pangsit (maar dan zonder die oranje saus) en de grote loempia. Beiden vind ik vooral lekker vanwege het knapperige deeg. De samenstelling van de vulling van de loempia vind ik prima, maar altijd behoorlijk aan de flauwe kant. Dus wat doe je dan als je toch eens zin hebt in een loempia? Zelf maken! Het is totaal niet moeilijk, je hebt er alleen wat snij- en handwerk aan.

Voor loempia’s gebruik je het liefst echte loempiavellen. Ze lijken op filodeeg, maar zijn toch anders. Filodeeg bevat namelijk naast water ook olie, wat in loempiavellen niet wordt gebruikt. Loempiavellen kun je vinden bij Aziatische supermarkten en ook bij veel grote Nederlandse supermarkten, zoals AH XL. Kun je ze echt niet vinden, dan is het prima om als alternatief filodeeg te gebruiken. Beide soorten zijn zowel geschikt voor de oven als frituur. Voor het meest knapperige resultaat beveel ik frituren aan, maar je kunt ze ook in de oven bakken.

Tip: als je de loempia’s hebt opgerold, kun je ze ook prima invriezen voor later gebruik. Gebruik je bevroren loempiavellen of filodeeg, laat deze dan ontdooien in de koelkast en neem ze daar pas uit wanneer je de loempia’s gaat rollen. Dan is het geen probleem om de vellen weer opnieuw in te vriezen. Wat buiten de koelkast, in water (ook koud water) of de magnetron is ontdooid mag nooit opnieuw ingevroren worden.

Ingrediënten

  • 4 grote vierkante loempiavellen
  • 200 gr kipfilet
  • 150 gr hamblokjes
  • 100 gr wortel
  • 100 gr Chinese kool
  • 100 gr prei
  • 100 gr ui
  • 2 lente-uitjes
  • 200 gr taugé
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl djahé (gemalen gember)
  • 1 tl ketoembar (gemalen koriander)
  • 2 el ketjap manis
  • 2 el arachide- of zonnebloemolie
  • Zout en zwarte peper
  • Voor frituren: 1 liter arachide- of zonnebloemolie
  • Materialen: wok, schuimspaan, vergiet, frituurpan of grote pan met dikke bodem / of bakplaat met bakpapier

Aan de slag!

  1. Begin met de mise-en-place. Schrap de wortel en snijd in piepkleine blokjes. Snijd de Chinese kool en de prei heel fijn en de lente-uitjes met het groen in heel dunne ringetjes. Snipper de ui en de knoflook fijn. Snijd de kip in kleine blokjes.
  2. Verhit een eetlepel olie in een wok en bak hierin op hoog vuur de kipblokjes snel gaar. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en zet weg.
  3. Voeg nog een lepel olie aan de wok toe en roerbak de wortel, kool, prei, ui en knoflook met de djahé en ketoembar ca. 5 minuten.
  4. Voeg de kip, ham, ketjap en taugé toe en schep alles goed om. Breng flink op smaak met zout en peper en laat nog een minuut op laag vuur doorwarmen. Doe het geheel over in een vergiet en laat uitlekken en afkoelen.
  5. Neem een loempiavel en verdeel een kwart van het mengsel in het midden. Laat aan beide zijkanten voldoende ruimte vrij. Vouw nu de zijkanten naar binnen een stukje over het mengsel heen. Vouw vervolgens de onderkant over het mengsel en klap het geheel nogmaals om tot de loempia dicht is. Plak de naad dicht met een natgemaakte vinger. Herhaal met de overige loempiavellen.
  6. Bereiding frituren: verhit de olie op 170 graden in een frituurpan of grote pan met dikke bodem en frituur de loempia’s per twee in ca. 8 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn. Keer ze halverwege om.
  7. Bereiding oven: verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de loempia’s met de vouwnaad naar beneden op de bakplaat en bestrijk de bovenkant met wat olie. Bak ze in het midden van de oven ca. 15 tot 20 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*