Gestoofde kip met witte wijn en prei

Gestoofde kip met witte wijn en prei

De tijd van stoofpotjes is weer aangebroken! Voor mijn wekelijkse portie kip wilde ik iets met stoven, maar ik had helaas geen tijd om uitgebreid te experimenteren met een eigen bedenksel en ik wilde ook niet terugvallen op eerder gemaakte recepten. Een zoektochtje op internet bracht mij al snel bij een Allerhande recept. Het water liep mij in de mond, dus dit werd het dan ook! En wil ik normaal recepten die ik vind een soort van ‘verbouwen’ naar eigen inzicht en wens, ik heb deze gewoon zo gelaten als omschreven. Het enige wat ik heb aangepast is de hoeveelheid tijm. Twee takjes in het originele recept, maar ik heb daar vijf takjes van gemaakt. Heeft natuurlijk ook te maken met de grootte van de takjes. Als je van twee takjes tijm een bescheiden theelepeltje blaadjes overhoudt, dan kun je het net zo goed weglaten want dan valt het toch helemaal weg in het totale gerecht. Ga hier dan ook naar eigen smaak mee om. Van de vijf takjes die ik heb gebruikt, had ik twee eetlepels blaadjes. Hierdoor was de smaak van de tijm subtiel aanwezig in het stoofpotje!

Ingrediënten

  • 4 grote kippenbouten (ca. 1,5 kg)
  • 3 preien
  • 4 teentjes knoflook
  • 250 ml droge witte wijn
  • 5 takjes tijm
  • 2 kippenbouillontabletten
  • 500 ml water
  • 200 gr (groot bekertje) crème fraîche
  • 50 gr echte boter
  • Vol handje platte peterselieblaadjes
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: grote braadpan

Aan de slag!

  1. Snijd de kippenbouten enkele malen tot op het bot in. Snijd het wit van de preien in dunne halve ringen en hak de knoflook grof. Ris de blaadjes van de takjes tijm.
  2. Verhit de boter in een grote braadpan en bak de kippenbouten per twee in ca. 5 minuten aan beiden zijden bruin. Houd ze apart op een bord.
  3. Doe de prei en knoflook in de pan en bak al omscheppend ca. 5 minuten tot de prei wat geslonken is.
  4. Voeg water, wijn, bouillontabletten en tijm toe en doe de kip er weer bij. Zorg dat de kip goed onder het vocht staat. Breng aan de kook, draai het vuur dan lager en laat ca. 30 minuten zachtjes stoven zonder het deksel op de pan.
  5. Hak ondertussen de peterselie fijn.
  6. Neem de kip met een tang uit de pan en laat op een bord een paar minuutjes afkoelen. Doe het vuur weer hoger en laat het kookvocht ca. 10 minuten inkoken.
  7. Verwijder ondertussen het vel van de kip en pluk het vlees van het bot. Doe dit niet te fijn, het is niet de bedoeling dat het ‘pulled chicken’ wordt.
  8. Roer de crème fraîche door het kookvocht en breng hoog op smaak met zout en peper. Roer de kip en peterselie erdoor en laat nog even doorwarmen zonder te laten koken. Garneer eventueel met wat tijmblaadjes of gehakte peterselie.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*