Spaghetti met rivierkreeftjes en gremolata

Spaghetti met rivierkreeftjes en gremolata

Eigenlijk wilde ik spaghetti met krab maken, maar in mijn directe omgeving geen viswinkel meer te vinden en ik had geen tijd om naar Scheveningen te rijden. En mijn vaste supermarkt had zelfs geen krabvlees in blik. Dus ben ik maar uitgeweken naar rivierkreeftjes en surimi (imitatiekrab). Kan niet anders zeggen dat dit ook gewoon weer heel lekker is geworden!

Gremolata is een simpele smaakmaker uit de Italiaanse keuken die bij veel gerechten wordt gebruikt, zoals ossobuco milanese. Het is een mengsel van peterselie, knoflook en citroenrasp en soms wordt er ook nog ansjovis of wat extra vergine olijfolie aan toegevoegd. Het liefst gebruik je biologische citroen omdat deze geen bestrijdingsmiddelen op de schil heeft. Heb je niet-biologische citroen, boen dan de schil eerst heel goed schoon onder stromend water met bijvoorbeeld een nagelborsteltje.

Ingrediënten

  • 150 gr ongekookte spaghetti
  • 100 gr gekookte rivierkreeftjes
  • 200 gr surimi
  • 1 (rode) ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • 2 el milde olijfolie
  • Extra vergine olijfolie
  • Stukje Parmezaanse kaas
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Voor de gremolata:
  • ½ bosje peterselie
  • 3 teentjes knoflook
  • Rasp van de schil van 1 citroen
  • Scheutje extra vergine olijfolie
  • Materialen: rasp, kommetje, ruime kookpan, vergiet, hapjespan

Aan de slag!

  1. Begin met de gremolata. Hak de blaadjes van de peterselie heel fijn, hak de knoflook heel fijn en rasp de schil van de citroen. Meng dit in een kommetje met een scheutje extra vergine olijfolie en zet opzij.
  2. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verwijder zaden en zaadlijsten van het pepertje en hak ook deze fijn. Scheur de surimi in reepjes.
  3. Breng ondertussen een ruime pan met flink gezouten water aan de kook en kook de spaghetti al dente. Giet af in een vergiet en laat uitlekken.
  4. Verhit in een hapjespan de milde olijfolie op laag vuur en fruit hierin de ui, knoflook en chilipeper 5 minuten.
  5. Voeg de rivierkreeftjes en surimi toe, breng op smaak met zout en peper en warm even goed door.
  6. Meng de spaghetti en een scheut extra vergine olijfolie erdoor en laat wederom al omscheppend goed doorwarmen.
  7. Schep de spaghetti op voorverwarmde borden en besprenkel met de gremolata. Rasp er aan tafel naar wens nog wat Parmezaan over.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*