Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana

Italianen zijn echt meester in (h)eerlijke, pure smaken. Ze kunnen met eenvoudige en goed verkrijgbare ingrediënten echt de meest smakelijke gerechten maken, zoals deze melanzane alla parmigiana. Als je van aubergine en lasagne houdt, dan kan ik je verzekeren dat je dit ook zalig vindt. Trouwens ook een prima schotel voor vegetariërs!

Ingrediënten

  • 2 à 3 aubergines, in plakken van een halve cm
  • 800 gr gepelde tomaten (2 blikken)
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 100 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 150 gr mozzarella, in plakken
  • 15 gr basilicum, alleen de blaadjes
  • Olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: vergiet, hapjespan, grillpan, kwastje, ovenschaal

Aan de slag!

  1. Bestrooi de plakken aubergine aan beide kanten ruim met zout en leg ze ca. 30 minuten in een vergiet. Door het zout wordt er vocht aan de aubergine onttrokken waardoor ze weer sneller en mooier grillen.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Verhit ondertussen 3 eetlepels olie in een hapjespan en fruit de ui hierin 3 minuten. Voeg de knoflook toe en fruit nog een halve minuut mee. Voeg de gepelde tomaten toe en roer goed door totdat de tomaten in kleine stukjes uiteen zijn gevallen. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Laat op laag vuur 15 minuten zachtjes pruttelen.
  4. Veeg de aubergineplakken af met keukenpapier zodat het meeste zout weg is en de plakken droog zijn.
  5. Verhit een grillpan en bestrijk met een kwastje met een beetje olijfolie. Grill een paar plakken aubergine ca. 2 minuten per kant tot z mooie grillstrepen hebben en leg ze daarna op keukenpapier. Herhaal dit tot alle plakken gegrild zijn.
  6. Leg een laag aubergine in een rechthoekige ovenschaal en schep er een laag tomatensaus op. Bestrooi met wat Parmezaanse kaas, leg er een paar plakken mozzarella op en bestrooi vervolgens met wat in stukjes gescheurde basilicumblaadjes, bewaar een paar blaadjes voor de garnering. Herhaal tot alles op is en eindig met als laatste een laag aubergine, tomatensaus en Parmezaanse kaas.
  7. Zet de schotel ca. 30 minuten in de oven.
  8. Garneer met de rest van de basilicum en serveer direct.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*