Ramen II (Japanse noedelsoep)

Ramen II (Japanse noedelsoep)

Ramen, oftewel Japanse noedelsoep, heb ik eerder gemaakt maar de laatste keer was alweer anderhalf jaar geleden. En dat was ook nog met allerlei ingrediënten die je in de gemiddelde supermarkt niet ziet en alleen verkrijgbaar zijn in een Aziatische supermarkt. Vandaag heb ik daarom een versie gemaakt met ingrediënten die je wel in de gewone supermarkt vindt. Miso en de udon noedels zijn mogelijk iets lastiger te vinden, maar grote vestigingen van supermarkten verkopen het doorgaans wel. Miso kun je vervangen door Japanse sojasaus en udon kun je ook gewoon vervangen door andere noedels. Met ramen kun je trouwens alle kanten op. Er bestaan geen vaste recepten, je kunt zelfs twee smaken bouillon combineren! Een enkel vast feit is dat de soep umami (hartig) moet zijn. In mijn eerdere recept lees je meer over de smaken van ramen. En je eet deze soep met stokjes! De noedels mag je gewoon slurpen en de overgebleven bouillon drink je op. Oh enneh… niet op de foto omdat ik was vergeten een ei te koken: in een kom ramen wordt ook bijna altijd een half gekookt eitje geserveerd. In het recept heb ik het wel meegenomen.

Ingrediënten

  • 1,5 liter kippenbouillon
  • 1 cm verse gember
  • 1 el (rode) miso
  • 1 el vissaus
  • 1 vel nori
  • 2 teentjes knoflook
  • 125 gr ongekookte udon noedels
  • 2 bosuitjes
  • 100 gr taugé
  • 100 gr paksoi
  • 2 dunne speklapjes
  • 100 gr gerookte kipfilet
  • 50 gr shiitake
  • 2 eieren
  • 1 tl sesamolie
  • 2 tl zonnebloemolie
  • Klontje boter
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Materialen: kookpan (2x), vergiet, wok, eetstokjes

Aan de slag!

  1. Begin met de mise-en-place. Snijd de gember in dunne plakjes (schil kun je laten zitten). Rol het norivel op en snijd in smalle reepjes. Snijd de reepjes vervolgens nog wat kleiner. Pel en plet de knoflook. Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes. Snijd de shiitake in plakjes en de kip in smalle reepjes. Snijd de paksoi (met groen blad) in reepjes. Kruid de speklapjes met zout en peper en snijd ze in reepjes.
  2. Kook de noedels in gezouten water volgens aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet af in een vergiet, spoel af met koud water en laat uitlekken.
  3. Verhit ondertussen de boter in de wok en bak de spekreepjes krokant. Kook ondertussen ook de eieren half hard of hard. Neem de spekjes uit de pan en laat de eieren schrikken.
  4. Tegelijk laat je de bouillon in een pan met de gember, nori, knoflook, miso en vissaus zachtjes 20 minuten trekken.
  5. Verhit de sesam- en zonnebloemolie in de wok en roerbak op hoog vuur de taugé, paksoi en shittake ca. 2 minuten tot alles net iets zachter maar nog wel knapperig is.
  6. Pel en halveer ondertussen de eieren en vis de gember en knoflook uit de bouillon.
  7. Verdeel over 4 kommen de noedels, kip, spekreepjes, het mengsel van taugé, paksoi en shittake, een half ei en de bosuitjes. Schenk er voorzichtig met een soeplepel een ruime hoeveelheid hete bouillon overheen en serveer direct.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*