Ovenschotel met ravioli, spek en groenten

Ovenschotel met ravioli, spek en groenten

Comfort food, wat pasta voor mij is, combineren met voldoende groenten heeft geresulteerd in deze ovenschotel. Niet helemaal zelf bedacht, ik heb me online laten inspireren, maar uiteraard wel weer mijn eigen ding ervan gemaakt zoals altijd wanneer ik op zoek ga naar inspiratie. Het begrip ovenschotel is hier trouwens niet een kwestie van ingrediënten in een ovenschaal doen en er dan geen omkijken meer naar hebben tot het klaar is. Het meeste werk doe je hiervoor eerst op het fornuis en daarna gaat het nog even de oven in voor het kaaskorstje. Maar je kunt dit natuurlijk wel al eerder maken, bijvoorbeeld een avond tevoren, zodat je de schaal na een drukke werkdag enkel nog maar in de oven hoeft te zetten. Zet je dit koud in de oven, dan heeft het uiteraard wel meer tijd nodig om goed door te warmen. Zet dan ook niet gelijk de bovengrill van de oven aan, want dan is de kans groot dat de kaas al verbrand is nog voordat de schotel helemaal warm is.

Ingrediënten

  • 250 gr ravioli quattro formaggi
  • 250 gr fijngesneden prei
  • 1 courgette
  • 2 teentjes knoflook
  • 125 gr spekreepjes
  • 150 gr roomkaas met kruiden
  • 2 el crème fraîche
  • ½ tl gedroogde oregano
  • ½tl gedroogde basilicum
  • Stukje Parmezaanse kaas
  • 2 el milde olijfolie
  • Klontje boter
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kookpan, vergiet, hapjespan, ovenschaal, rasp

Aan de slag!

  1. Breng een pan wat met flink zout aan de kook en kook de ravioli volgens aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet af in een vergiet en laat uitlekken.
  2. Snijd ondertussen de courgette in kleine blokjes en hak de teentjes knoflook fijn. Als je hele preien hebt (ik heb voorgesneden gebruikt), snijd deze dan ook heel fijn in halve ringetjes.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  4. Verhit de hapjespan en bak hierin zonder vetstof de spekreepjes licht krokant. Schep ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  5. Verhit de olie in de pan. Afhankelijk van hoeveel vet er van de spekjes is overgebleven 1 of 2 eetlepels.
  6. Fruit de prei met de knoflook op middelhoog vuur ca. 3 minuten. Voeg de courgette toe en bak nog een minuut of 5 mee. Breng op smaak met de oregano, basilicum, peper en zout.
  7. Schep de roomkaas, crème fraîche, spekjes en ravioli erdoor en laat op laag vuur nog even doorwarmen tot de roomkaas gesmolten is.
  8. Vet de ovenschaal in met wat boter en doe het raviolimengsel in de schaal. Rasp er ruim Parmezaanse kaas over en zet de schaal een minuut of 10 in het midden van de oven, bij voorkeur met de bovengrill aan, tot de kaas een mooi korstje vormt.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*