Tricolore orzosalade

Tricolore orzosalade

Orzo is pasta vermomd als rijst, de korrels zijn ongeveer even groot. In het Italiaans betekent het letterlijk ‘gerst’ en het wordt in Italië ook wel riso of rissoni genoemd. Het wordt doorgaans gebruikt in soepen of als onderdeel van een salade en je kunt het ook als vervanging risottorijst gebruiken. Risotto wordt dan orzotto. Italië is overigens niet het enige land waar deze pastasoort voorkomt. Het wordt ook gebruikt in de Israëlische (ptitim), Griekse (kritharaki), Turkse (arpa şehriye) en Arabische keuken. Het tricolore van deze salade staat voor de Italiaanse driekleur: rood, wit en groen. Je kunt ervoor kiezen om er nog een stukje vlees, vis of kip bij te eten, maar ik persoonlijk heb genoeg aan de salade zelf. Draagt zo ook weer bij aan mijn flexitarische eetpatroon 🙂

Ingrediënten

  • 200 gr cherry- of snoeptomaatjes
  • ½ courgette
  • 1 zak minimozzarella
  • 100 gr pesto (recept)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el milde olijfolie
  • Paar takjes basilicum
  • Stukje Parmezaanse kaas
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kookpan, zeef of vergiet, koekenpan, schaal, rasp

Aan de slag!

  1. Halveer de tomaatjes, snijd de courgette in kleine blokjes en hak de knoflook fijn. Maak de pesto als je ook liever verse gebruikt.
  2. Kook de riso met ruim zout volgens aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet af in een zeef of vergiet en laat uitlekken.
  3. Verhit ondertussen in een koekenpan de olie en fruit de knoflook kort aan. Voeg de tomaatjes en courgette toe en bak al omscheppend ca. 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Doe de riso in een schaal en schep de pesto, de mozzarella en het tomatenmengsel erdoor. Rasp er wat Parmezaan over en schep erdoor. Proef en breng eventueel nog wat op smaak met zout en peper. Garneer met blaadjes basilicum.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*