Röstipannetje met een eitje

Röstipannetje met een eitje

Dit is voor mij echt een gerecht wat me aan wintersport doet denken. Lekker hartig en stevig, perfect tijdens of na een dag skiën. Maar ja, ik ski al een tijd niet meer dus dan maak ik het gewoon hier! Past prima bij het huidige druilerige weer. Zorg voor deze variant van rösti wel dat je vastkokende aardappels gebruikt. Je moet het namelijk los husselen in plaats van er een ‘koek’ van maken zoals rösti normaal wordt gemaakt. Met een kruimige aardappel gaat het husselen niet lekker, het neigt snel plakkerig te worden omdat ze veel zetmeel en weinig water bevatten en daardoor boter of olie opslurpen. Met de vulling kun je uiteraard ook naar eigen wens experimenteren. Spekjes weglaten of vervangen door een vegaproduct voor een vegetarische variant. Je kunt blokjes paprika toevoegen of cherrytomaatjes in kwarten, andere soorten paddenstoelen gebruiken. Doe wat jij lekker vindt!

Ingrediënten

  • 4 grote of 8 kleine vastkokende aardappels
  • 250 gr spekreepjes
  • 2 (of 4) eieren
  • 1 grote ui
  • 200 gr champignons
  • 100 gr gruyère of emmentaler
  • Knoflookpoeder
  • Verse peterselie
  • 25 gr boter
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: grove rasp, theedoek, grote koekenpan

Aan de slag!

  1. Schil de aardappels en rasp ze grof. Doe de rasp in een theedoek en knijp zoveel mogelijk vocht eruit. Spreid de theedoek uit, spreid de aardappelrasp uit over een helft en vouw de andere helft erover. Druk aan en laat zo nog ca. een half uurtje liggen. Er moet zoveel mogelijk vocht uit de aardappel zijn verdwenen.
  2. Snijd ondertussen de ui in kwart ringen en de champignons in plakjes. Rasp de kaas en hak zoveel peterselieblaadjes fijn tot je minstens 2 volle eetlepels hebt.
  3. Verhit de koekenpan zonder vetstof en bak de spekjes op hoog vuur licht krokant in ca. 5 minuten. Schep ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Het vrijgekomen vet moet in de pan blijven.
  4. Doe de boter bij het spekvet en verlaag het vuur naar middelhoog. Doe de aardappelrasp in de pan en bak al omscheppend ca. 10 minuten tot het geheel begint te kleuren en hier en daar al een beetje krokant wordt. Blijf echt regelmatig omscheppen want het moet geen ‘koek’ worden.
  5. Voeg de uien en de champignons toe en naar smaak knoflookpoeder. Bak wederom ca. 10 minuten al omscheppend. Ui en champignons moeten zacht en geslonken zijn en de aardappel krokant maar niet doorbakken. Breng het geheel op smaak met zout en peper.
  6. Schep de spekjes, kaas en peterselie erdoor en laat op laag vuur de kaas al omscheppend smelten.
  7. Maak nu 2 kuiltjes (of 4 als je 2 eitjes per persoon wilt) en breek daarin voorzichtig de eieren (helaas ging bij mij een dooier kapot). Doe een deksel op de pan en laat de eieren in ca. 5 minuten stollen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*