Gevulde courgette

Gevulde courgette

Lekker weer een gezonde alles in één hap: groenten, gehakt en rijst. Het recept is voor twee tot vier personen. Ik heb twee helften gegeten maar dan verder niets extra’s erbij omdat ik hier meer dan genoeg aan heb. Maar je kunt er ook voor kiezen om vier personen ieder een helft te serveren en dan bijvoorbeeld nog een frisse, eenvoudige salade erbij. In ieder geval niet te zware of gevulde dingen want het is de bedoeling dat je de courgette zelf ook opeet en niet alleen de vulling. Omdat je de courgette al voorgaart in de oven en later nog eens terug in de oven doet, is hij heerlijk zacht. Voor een vegetarische variant kun je vegetarisch ‘gehakt’ gebruiken.

Ingrediënten

  • 2 courgettes
  • 175 gr rundergehakt
  • 125 gr kastanjechampignons
  • 50 gr rijst
  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Klein blikje tomatenpuree
  • 1 el Mexicaanse kruidenmix (recept)
  • Geraspte kaas
  • 1 el milde olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kookpan, zeef, koekenpan

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en kook de rijst in gezouten water beetgaar. Giet de rijst af in een zeef, zet deze op de pan, doe het deksel erop en laat droogstomen.
  2. Snipper ondertussen de ui, en hak de champignons niet te grof en niet te fijn en hak de knoflook fijn.
  3. Was de courgettes en halveer ze in de lengte. Hol ze uit zonder de schil te beschadigen en zorg dat er nog wel wat vruchtvlees in de schil achterblijft. Gooi de pulp niet weg. Maal wat zout en peper over de courgettes en leg ze op een bakplaat ca. een kwartiertje in het midden van de oven tot ze wat zachter maar niet doorbakken zijn. Neem ze uit de oven zodra ze zacht en gaar genoeg zijn.
  4. Verhit ondertussen de olie in een koekenpan en bak hierin op middelhoog vuur het gehakt rul. Voeg de champignons, ui, knoflook, de helft van de courgettepulp en de kruidenmix toe en bak al omscheppend op laag vuur tot de ui en champignons geslonken zijn.
  5. Voeg de rijst en de tomatenpuree toe en bak al omscheppend nog even mee. Proef en breng eventueel nog wat hoger op smaak met zout en peper.
  6. Vul de courgettes met het mengsel. Wees niet te zuinig, er mag best een ‘heuveltje’ op. Bestrooi ruim met kaas. Doe de courgettes ca. 10 minuten terug in de oven tot de kaas gesmolten is.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*