Mediterraan stamppotje met verse worst

Mediterraan stamppotje met verse worst

Eigenlijk wilde ik rucola voor dit stamppotje gebruiken, maar het is veldsla geworden. Ik heb in de supermarkt uit de koeling een zak in het rucolaschap gepakt en er in mijn haast verder niet naar gekeken. Eenmaal thuis bleek ik een zak veldsla te hebben. Zal iemand wel verkeerd terug hebben gelegd. Maar goed, dat mocht de pret niet drukken; ook veldsla kan prima in deze stamppot. Niet zo karakteristiek en nootachtig van smaak als rucola, maar het stamppotje heeft voldoende andere heerlijke smaken. Bovendien is veldsla een prima vervanger als je niet van rucola houdt.

De stamppot zelf is geheel vegetarisch. De worst erbij niet, ik heb nu verse varkensbraadworst gebruikt, maar die kun je uiteraard vervangen door vegetarische worst. En eet je wel vlees maar liever geen varken, neem dan runder- of kipbraadworst.

Ingrediënten

  • 4 verse braadworsten
  • 1,2 kg kruimige aardappels
  • 150 gr veldsla of rucola
  • 1 rode ui
  • 1 courgette
  • 20 snoeptomaatjes
  • 1 teentje knoflook
  • 200 gr zuivelspread
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 el zwarte olijven zonder pit
  • 1 el groene olijven zonder pit
  • 1 el kappertjes
  • 1 el olie
  • Boter
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kookpan, koekenpan, stamper

Aan de slag!

  1. Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Was de courgette en snijd in kleine blokjes. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de olijven in ringetjes en de tomaatjes in kwarten.
  2. Verhit in de koekenpan de olie en fruit hierin op laag vuur de ui met de courgette, tijm en knoflook ca. 5 minuten. Schep uit de pan en veeg de pan schoon.
  3. Breng ondertussen de aardappels in gezouten water aan de kook en kook in 20 minuten gaar. Giet af en laat droogstomen met het deksel op de pan.
  4. Verhit terwijl de aardappels koken voldoende boter in de koekenpan en braad de worsten om en om op matig vuur. Afhankelijk van welke soort worst je gebruikt en hoe groot ze zijn kan de tijd variëren, dus kijk wat wordt aangegeven op de verpakking. Vaak zal dat zo’n 20 minuten zijn.
  5. Stamp de aardappels met een flinke klont boter en de zuivelspread en breng op smaak met zout en peper.
  6. Schep het courgette-uimengsel, de tomaatjes, olijven, kappertjes en rucola of veldsla erdoor.
  7. Serveer de stamppot met de worst op voorverwarmde borden. (Ik zet borden altijd even in de oven op 50 graden).

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*