Witte bonen en gehaktballetjes in tomatensaus

Witte bonen en gehaktballetjes in tomatensaus

Witte bonen in tomatensaus, ik kan me niet heugen wanneer ik dat voor het laatst gegeten heb. Dat moet minstens 15 jaar geleden zijn, denk nog wel langer. Ik vond het als kind altijd heel erg lekker, maar als ik nu op een pot of blik kijk wat er allemaal inzit dan sla ik liever over. Suiker, verdikkingsmiddelen, E-nummers… Het zit echter wel al een week of twee in mijn hoofd en dat komt omdat ik het met iemand had over een vol Engels ontbijt waarbij ook witte bonen in tomatensaus wordt geserveerd. Dus bedacht ik dat ik het natuurlijk ook zelf kan maken, want ik hou nou eenmaal van peulvruchten en tomaten. Ik heb hiervoor gewoon tomatenblokjes uit blik gebruikt (bevat geen toevoegingen). Goedkoper dan verse tomaten en bovendien sneller klaar. Verse tomaten moet je eerst ontvellen, pitjes verwijderen, in stukjes snijden en dan een flinke tijd laten inkoken voor een geconcentreerde smaak. Witte bonen kun je naar wens gedroogd of uit pot/blik gebruiken. Gedroogd kost uiteraard ook weer veel tijd want je moet ze eerst een nacht laten weken en dan nog vrij lang koken. Bonen uit pot of blik zijn al gaar en er is enkel zout aan toegevoegd. Om er een complete maaltijd van te maken heb ik er gehakballetjes, ui en bleekselderij aan toegevoegd, en dan lekker met gebakken aardappeltjes erbij!

Ingrediënten

  • 500-600 gr gare witte bonen (uitlekgewicht)
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 tl bonenkruid
  • 500 gr gehakt (soort naar wens)
  • Snufje knoflookpoeder
  • Snufje uienpoeder
  • Snufje paprikapoeder
  • Klont boter
  • Scheutje milde olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: vergiet/zeef, hapjespan

Aan de slag!

  1. Doe de bonen in een zeef of vergiet, spoel ze af en laat uitlekken.
  2. Snipper de ui, hak het teentje knoflook en snijd de bleekselderij in kleine blokjes.
  3. Meng het gehakt met knoflookpoeder, uienpoeder, paprikapoeder en peper en zout en draai er kleine balletjes van.
  4. Verhit in de hapjespan boter en olie en bak de gehaktballetjes rondom lichtbruin. Ze hoeven nog niet door en door gaar te zijn. Neem ze uit de pan.
  5. Doe de ui, knoflook en bleekselderij in de pan en fruit ca. 5 minuten. Voeg de tomatenblokjes, bonenkruid en het bouillonblokje verkruimeld toe en breng op smaak met peper. Breng aan de kook en laat op laag vuur 20 tot 25 minuten zachtjes pruttelen.
  6. Voeg vervolgens de gehaktballetjes toe en laat nog 15 tot 20 minuten pruttelen.
  7. Voeg de bonen toe en warm nog even goed door.

Zonder de gehaktballetjes is het recept geheel vegetarisch. En uiteraard kun je ook vegetarische balletjes voor dit recept gebruiken! 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*