Een ode aan de tosti

Een ode aan de tosti

Wie eet het niet zo nu en dan… twee sneetjes brood met ham en kaas ertussen, getoast en dan met een lik ketchup of mayo erbij. Heerlijk! Maar een tosti kan nog zoveel meer zijn dan enkel ham en kaas, de mogelijkheden zijn eindeloos! Maar waar is de tosti eigenlijk ontstaan? En hoe kun je met dit gerecht qua recepten variëren? Je leest het in deze blog!

Waar komt de tosti vandaan?

De geschiedenis van de tosti is niet echt heel duidelijk, er gaan meerdere verhalen over rond. Zo zou er ooit een Engelse Graaf Tosti zijn geweest met een pension aan het Comomeer in Italië. Hij vond de lopende band voor geroosterd brood uit (zie je ook vaak in hotels bij het ontbijtbuffet) en zou daar per ongeluk zijn dubbele boterham met kaas op hebben laten vallen. Een meer logische verklaring is volgens het Etymologisch woordenboek dat tosti het meervoud van het Italiaanse woord ‘tosto’ zou zijn, wat weer een afgeleide van ‘tostare’ (roosteren) is.

Maar dan is er ook nog de verklaring dat de tosti in Frankrijk is ontstaan en naar mijn idee is dit de meest logische verklaring. De Fransen – en ook de Belgen – noemen de gegrilde ham-kaassandwich een croque monsieur (krokante meneer). Volgens de beroemde Franse culinaire encyclopedie ‘Larousse Gastronomique’ (oui, ik heb ‘m in de kast staan) werd de eerste croque monsieur in 1910 geserveerd in een café op de Boulevard des Capucines in Parijs. In de literatuur is de eerste vermelding te vinden in de roman À la Recherche du Temps Perdu, geschreven in 1918 door de Franse schrijver Marcel Proust. Overigens bestaat er ook een croque madame. Dat is een croque monsieur met een gebakken eitje erop.

Tosti’s maken

Maar goed, waar de tosti ook vandaan komt, mij maakt het niet uit. Ik hou er gewoon van en vind het heerlijk om ermee te experimenteren. De gewone tosti met wit casinobrood en ham en kaas maak ik eigenlijk nooit meer en ik heb ook geen tosti-ijzer. Die hebben namelijk altijd een uitsparing in de platen waar niet elke broodsoort in past. Een contactgrill werkt makkelijker en tosti’s kun je ook gewoon maken in een grillpan of gewone koekenpan. Zo kun je tenminste ook andere broodsoorten gebruiken die niet een vierkante vorm hebben. En weet je hoe je een tosti echt heerlijk krokant en mooi bruin krijgt? Door de buitenkanten van het brood met boter te besmeren. Geen halvarine of margarine, maar gewoon echte boter. Beter bekend als roomboter. Meer over echte boter lees je hier. Let op: gebruik de contactgrill, grillpan of koekenpan droog, want je hebt al boter op de tosti!

Tosti recepten

Ik heb behoorlijk wat tosti recepten maar ze staan bij lange na nog niet allemaal online. Voornamelijk omdat ik veel van die recepten langer geleden heb gemaakt, voor het ontstaan van Kitchenista. Toen maakte ik bijna nooit foto’s van mijn eten en de foto’s die er wel zijn, zijn niet van publicatiekwaliteit. Ik ga echter wel ook al een paar van die tosti recepten met je delen hier, maar ik begin eerst met de recepten die wel online staan!

Tosti suggesties

Tex-Mex tosti

  • 8 sneetjes (casino)brood
  • 8 plakjes smeltkaas (cheddar)
  • 16 plakjes chorizo
  • 2 el jalapeño pepertjes (uit een potje)
  • 2 el rode salsa
  • Boter

Besmeer 4 sneetjes brood met de salsa. Beleg met de chorizo, smeltkaas en de pepertjes. Leg de overige sneetjes brood erop en besmeer de buitenkanten met boter. Rooster de tosti’s tot ze knapperig zijn en de kaas gesmolten is.

Panini met kalkoen, provolone en pesto

  • 4 miniciabatta’s
  • 4 plakken provolone
  • 16 plakjes kalkoenfilet
  • Pesto

Voor deze tosti heb je een contactgrill nodig omdat je de broodjes echt goed plat moet kunnen drukken!
Snijd de broodjes overdwars door en besmeer de helften met pesto. Beleg de onderste helften met de provolone en kalkoenfilet. Leg de bovenste helften van de broodjes erop. Grill de broodjes met 2 tegelijk tot de kaas goed gesmolten is. Druk de grill goed aan zodat de broodjes flink platter worden.

Tosti tuna melt

  • 8 sneetjes brood naar keuze
  • Blikje tonijn op water, uitgelekt
  • Kaas naar keuze (wel een soort die goed smelt)
  • ½ kleine rode ui, in kwart ringen
  • 1 el kappertjes
  • Boter

Verdeel de tonijn, kappertjes, ui en kaas over 4 sneetjes brood. Leg de overige sneetjes erop en besmeer de tosti’s aan de buitenkant met wat boter. Rooster de tosti’s tot ze knapperig zijn en de kaas gesmolten is.

Tosti met blauwe kaas en kastanjechampignons

  • 8 sneetjes boeren (volkoren)brood
  • 50 gr zachte roomkaas
  • 100 gr blauwe kaas, in plakjes
  • 50 gr kastanjechampignons, in plakjes
  • 1 tl gedroogde tijm
  • Boter
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper

Verhit wat boter in een koekenpan en bak hierin de champignons tot ze zacht zijn. Bestrooi met de tijm en bak nog even kort door. Breng op smaak met zout en peper en laat uitlekken op keukenpapier. Besmeer 4 sneetjes brood ruim met de roomkaas. Beleg met de blauwe kaas en de champignons en leg de overige sneetjes brood erop. Besmeer de buitenkanten van de tosti’s met wat boter. Rooster de tosti’s tot ze krokant zijn.

Tosti met ham, emmentaler en knoflook

  • 8 sneden boerenbrood
  • 8 plakken emmentaler
  • 8 plakken gegrilde ham
  • Paar kleine, zure augurkjes, in de lengte in plakjes
  • 4 el boter
  • 1 teentje knoflook, geperst

Smelt de boter op laag vuur in een pannetje en voeg de knoflook toe. Laat 5 minuten trekken en zet het vuur uit. Beleg 4 sneetjes brood met een plak kaas, 2 plakken ham, augurkjes en nog een plak kaas. Leg de andere sneetjes brood erop en besmeer de buitenkanten met de knoflookboter. Gril de tosti’s tot de kaas gesmolten is en het brood knapperig.

Tosti met gorgonzola, peer en ingelegde rode ui

  • 8 sneden boerenbrood
  • 8 dunne plakjes peer
  • 150 gr gorgonzola
  • ½ rode ui, in dunne halve ringen
  • 100 ml rode wijnazijn
  • 2 el suiker
  • 2 tl verse tijmblaadjes
  • Boter

Doe de azijn met de suiker in een pannetje en verwarm tot de suiker is opgelost. Draai het vuur uit en voeg de uien toe. Laat minstens een half uur staan. Giet af in een zeef en dep de uien droog met keukenpapier. Beleg 4 sneden brood met gorgonzola, 2 plakken peer, de uien en tijmblaadjes. Leg de andere sneden brood erop en besmeer de buitenkanten met wat boter. Grill de tosti’s tot ze knapperig en bruin zijn.

Panini met pancetta en rucolapesto

  • 4 miniciabatta’s
  • 12 plakjes pancetta
  • 1 bol mozzarella, in dunne plakjes
  • Stukje Parmezaan
  • 2 tomaten, in plakjes
  • Rucolapesto (recept)
  • Versgemalen zwarte peper

Voor deze tosti heb je een contactgrill nodig omdat je de broodjes echt goed plat moet kunnen drukken!
Bak de plakjes spek in een droge koekenpan krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Halveer de broodjes. Besmeer de onderste helften met de rucolapesto. Beleg ze met de tomaat, mozzarella en spek. Schaaf er met een kaasschaaf of dunschiller wat Parmezaan over en maal er nog wat peper over. Leg de bovenste helften van de broodjes erop. Grill de broodjes met 2 tegelijk tot de kaas goed gesmolten is. Druk de grill goed aan zodat de broodjes flink platter worden.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*