Tempehbacon met roerei

Tempehbacon met roerei

Uitgebakken bacon… heerlijk! Maar wat als je geen vlees (meer) eet en toch af en toe die smokey smaak van bacon wilt ervaren? Kan heel goed met tempeh! Eigenlijk vind ik vleesbenamingen voor vegaproducten, zoals ‘kipstuckjes’ of ‘speckreepjes’ best gek. Maar snap ook wel dat de industrie consumenten tegemoet wil komen met een benaming voor een vleesvervanger. En dat doe ik dus ook met deze tempehbacon. Het heeft niets met spek te maken maar door de chipotle tabasco en gerookt paprikapoeder krijgt de tempeh een heerlijke, rokerige smaak die je ergens in de verte aan bacon doet denken! Een heerlijk vegetarisch (anti-kater) ontbijt na een nacht hard stappen 😉 En nee, de tempeh (op de foto) is niet verbrand. Die donkere kleur komt door de marinade.

Ingrediënten

  • 150 gr tempeh
  • 4 el sojasaus
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 2 el witte wijnazijn
  • 2 el tabasco chipotle (= de gerookte soort)
  • 2 tl gerookte paprikapoeder
  • 50 ml water
  • 8 eieren
  • 25 gr echte boter
  • Scheut room
  • 2 el milde olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: (steel)pannetje, ruime schaal, koekenpan, kom, ruime kookpan, garde

Aan de slag!

  1. Doe in een pannetje de sojasaus, suiker, azijn, tabasco, paprikapoeder en water. Breng aan de kook en laat 2 min. koken.
  2. Snijd ondertussen de tempeh in heel dunne plakken en leg ze in een ruime schaal. Giet de marinade erover en laat 2 uur marineren. Keer de plakjes tempeh tussentijds een paar keer om.
  3. Verhit de olie in een koekenpan en bak zoveel plakjes tempeh tegelijk in ca. 5 minuten krokant, halverwege omkerend. Herhaal met de rest. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  4. Klop de eieren met een flinke scheut room los in een kom en breng op smaak me zout en peper.
  5. Laat op laag vuur de boter in een pan smelten en voeg de eieren toe. Roer continu, ca. 4 minuten, met een garde tot de eieren gaan stollen. Zet het vuur uit en blijf nog even roeren tot alles net gestold en nog wat ‘nattig’ is. Proef en breng eventueel nog wat op smaak met zout en peper.
  6. Verdeel de tempehbacon en roerei over borden en serveer met brood. (Brood het liefst lekker vers en knapperig uit de oven).

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*