Linzencurry (dahl) met naan

Linzencurry (dahl) met naan

Indiase dahl, oftewel linzencurry, heb ik een aantal keren gegeten maar nog nooit zelf gemaakt. Tot pas geleden dus. Omdat ik minstens twee dagen per week vegetarisch wil eten, maar dan wel gevarieerd, ben ik steeds op zoek naar recepten om het vegetarische repertoire uit te breiden. En ik kan je zeggen: deze curry is voor herhaling vatbaar! Enorm voedzaam en door alle smaken mis je vlees echt niet. Ik heb gewoon deze hoeveelheid voor vier personen gemaakt voor mij alleen, er twee dagen van gegeten en de rest in twee porties ingevroren voor later. Ik vind dit lekker met knoflook-koriandernaan, maar je kunt er ook (basmati)rijst bij eten. Het recept is trouwens ook geschikt voor veganisten.

Ingrediënten

  • 500 gr gare linzen, uitgelekt
  • 2 à 3 worteltjes
  • 5 tomaten
  • 2,5 cm verse gember
  • 1 limoen
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 flinke ui
  • 10 gr verse koriander
  • 400 ml kokosmelk
  • 2 tl komijnzaad
  • 2 tl korianderzaad
  • 2 tl kurkuma (koenjit)
  • 1 tl garam masala
  • 1 tl chilipoeder (of 1 verse rode peper)
  • 25 gr amandelschaafsel
  • 2 el zonnebloem- of arachideolie
  • Naan (met knoflook en koriander)
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: hapjespan met deksel

Aan de slag!

  1. Snijd de worteltjes in dunne plakjes. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Schil en rasp de gember. Halveer de tomaten, schep de zaden met vocht eruit en snijd het vruchtvlees in grove stukjes. Pluk de blaadjes van de koriandertakjes en hak 2/3 van de blaadjes fijn. Gebruik je verse rode peper, hak deze dan ook fijn.
  2. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui met de wortel op matig vuur 5 minuten. Voeg knoflook, gember en de komijn- en korianderzaden toe en roerbak tot de zaden gaan springen.
  3. Voeg kurkuma, garam masala en chilipoeder toe en roerbak een minuut mee. (Als je verse rode peper gebruikt i.p.v. chilipoeder, fruit deze dan mee met de ui en wortel).
  4. Voeg de tomaten, uitgelekte linzen en kokosmelk toe en breng het geheel op smaak met zout en peper. Breng aan de kook, doe het vuur lager en laat 15 minuten met het deksel op de pan zachtjes pruttelen. Roer af en toe om.
  5. Rooster ondertussen in een droge koekenpan op laag vuur het amandelschaafsel en verwarm de naan in de oven.
  6. Voeg de fijngehakte koriander en het sap van de limoen toe aan de linzencurry en warm nog even door.
  7. Verdeel de curry met naan over borden en garneer met het amandelschaafsel en de resterende, grof gescheurde korianderblaadjes.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*