Falafelburger in flatbread

Falafelburger in flatbread

Helaas… dit gerecht is niet snel klaar omdat het een combinatie is van verschillende recepten die allemaal hun tijd nodig hebben. Voor het falafelmengsel moet je sowieso al een avond van tevoren de kikkererwten in de week zetten, de volgende dag het mengsel maken en dan ook nog laten rusten. Flatbread (of grote pitabroodjes) en hummus kun je natuurlijk ook kant-en-klaar kopen, maar zelfgemaakt is gezonder omdat je geen onnodige toevoegingen gebruikt en vers gemaakt is gewoon ook lekkerder. Je kunt voor dit gerecht wel al onderdelen een avond tevoren voorbereiden: het falafelmengsel (kikkererwten dan nog een avond eerder laten weken), de hummus, het yoghurtsausje, het deeg voor de flatbreads en de uien met sumak. Dat scheelt weer tijd als je het de volgende dag gaat maken. Ik doe zelf de voorbereidingen ook een avond tevoren. Ik heb hiervoor dan ook geen vastomlijnde tijd aangegeven omdat het afhangt van wat je wel of niet zelf maakt. Houd in ieder geval een half uur aan voor het maken en bakken van de burgers en het samenstellen van het broodje.

Ingrediënten

  • Falafelmengsel volgens dit recept
  • 8 el panko
  • 4 el gepofte quinoa
  • 1 ei
  • 4 flatbreads (½ recept)
  • Uien met sumak volgens dit recept
  • Hummus (recept)
  • ¼ komkommer
  • 8 zongedroogde tomaatjes
  • 8 el Turkse of Griekse yoghurt
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tl citroensap
  • 2 el verse dille
  • Veldsla
  • 2 el milde olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: afhankelijk van wat je wel en niet zelf maakt. Zie de individuele recepten.

Aan de slag!

  1. Maak het falafelmengsel, de uien met sumak, hummus, deeg voor flatbread en het yoghurtsausje (yoghurt, knoflook, citroensap, dille en zout en peper) naar eigen inzicht eerder of op de dag van gebruik.
  2. Snijd de komkommer in plakjes en de zongedroogde tomaatjes in reepjes. Maak van het falafelmengsel 4 burgers van ca. 200 gram. Als je van het mengsel overhoudt, dan kun je dit gewoon invriezen.
  3. Klop in een diep bord het ei los met een scheutje water en meng in een ander bord de panko met de gepofte quinoa.
  4. Als je zelf flatbreads maakt, doe dit dan als eerste en houd ze warm in de oven. Gebruik je kant-en-klaar, verwarm dan in de oven volgens aanwijzingen op de verpakking.
  5. Wentel de burgers door het ei, laat even uitdruipen en wentel ze daarna goed door het panko/quinoamengsel.
  6. Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de burgers op matig vuur in ca. 10 minuten aan beide kanten bruin en krokant.
  7. Bestrijk de flatbreads met hummus en beleg de helft met veldsla, komkommer en de zongedroogde tomaatjes.
  8. Leg er een falafelburger op, verdeel daarover uien met sumak en het yoghurtsausje en klap dubbel.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*