Roerbak met paksoi en smoky tempeh

Roerbak met paksoi en smoky tempeh

Een roerbakschotel is altijd fijn als je niet veel tijd hebt want het gaat lekker snel. Dit vegetarische gerecht is binnen een half uur klaar, maar… de tempeh moet helaas wel lang marineren. Tempeh heeft, net als tofu, van zichzelf weinig smaak dus een lekkere marinade maakt het prettiger om te eten. Ik heb hier voor tempeh gekozen omdat het krokanter bakt dan tofu. Maar het heeft ook meer tijd nodig om de marinade op te zuigen omdat het steviger dan tofu is. Je kunt de tempeh echter gewoon al een avond van tevoren in de marinade doen en in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Zodra je dan gaat koken, haal je het uit de koelkast en schep je het nog een keer goed om. Door in de marinade gerookt paprikapoeder en chipotle tabasco te gebruiken, krijgt de tempeh een heerlijk rokerige smaak.

Vind je tempeh (of tofu) maar niets en wil je liever wel vlees? Kan ook! Dan vervang je de tempeh gewoon door kipblokjes of runder- of varkensreepjes. Een half uur tot een uur marineren is dan al voldoende, maar langer is ook prima.

Ingrediënten

  • 150 gr mienestjes of soba- of udonnoedels
  • 4 baby paksoi
  • 75 gr oesterzwammen
  • 100 gr tempeh
  • 3 el sojasaus
  • 1 el bruine suiker
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 el tabasco chipotle (= gerookte soort)
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl gemalen komijn
  • ½ tl vissaus
  • ½ tl sesamolie
  • 1 el zonnebloemolie
  • Gefruite uitjes (recept)
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Materialen: schaal, sauspannetje, kookpan, vergiet, kommetje, wok

Aan de slag!

  1. Doe in een pannetje 2 lepels van de sojasaus, de suiker, azijn, tabasco, paprikapoeder en 25 ml water. Breng aan de kook en laat 2 min. zachtjes doorkoken.
  2. Snijd ondertussen de tempeh in kleine blokjes en doe in een schaal. Giet het mengsel over de tempeh en schep goed om. Laat minstens 2 uur marineren en schep tussentijds een aantal keren om.
  3. Breng en pan water met wat zout aan de kook en kook de noedels volgens aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet af in een vergiet, spoel af met koud water en laat uitlekken.
  4. Snijd ondertussen de paksoi grof en de oesterzwammen in reepjes. Meng in een kommetje de overgebleven lepel sojasaus met de vissaus, sesamolie en komijn.
  5. Verhit de olie in een wok en roerbak de tempeh ca. 5 minuten op hoog vuur licht krokant. Doe het vuur wat lager en voeg de paksoi en oesterzwammen toe. Roerbak ca. 5 minuten tot beiden wat geslonken zijn. Breng op smaak met peper.
  6. Schenk het sojasausmengsel erbij, schep de noedels erdoor en wok nog even mee.
  7. Serveer de roerbak met de gefruite uitjes.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*