Zoute pretzels

Zoute pretzels

Mijn liefde voor zachte, zoute pretzels komt, net als kummelbrood, van tripjes naar Duitsland. Daar is deze broodsnack volop verkrijgbaar. Pretzels zijn typisch Europees, met name bekend in Duitsland (brezel) en Zweden (kringlor), maar ook enorm populair in de VS waar je ze in grote steden overal op straat in kraampjes en kiosken kunt kopen. In Nederland kennen we deze zoute krakeling vooral als een klein, hard zoutje, de zachte broodvariant is hier minder bekend.

Ingrediënten

  • 400 gr bloem + extra om te bestuiven
  • 7 gr (1 zakje) droge gist
  • 1 tl suiker
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl zout
  • 1 eidooier, losgeroerd
  • 1 el grof zeezout
  • 250 ml handwarm water

Benodigdheden

  • Klein kommetje
  • Kom
  • Vershoudfolie
  • Bakpapier

Aan de slag!

  1. Doe de gist met de suiker en een paar eetlepels van het water in een kommetje en laat 5 minuten staan tot het belletjes gaat vormen.
  2. Doe de bloem met het bakpoeder in een kom en maak een kuil in het midden. Strooi het zout langs de rand. Schenk het gistmengsel en de rest van het water in de kuil en meng de bloem er vanuit het midden door tot een samenhangend geheel.
  3. Bestuif een werkvlak met wat bloem en kneed hierop het deeg ca. 10 minuten tot het glad en soepel is. Doe terug in de kom en laat afgedekt met huishoudfolie 30 minuten op een warme plek rijzen. Het volume moet verdubbeld zijn.
  4. Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  5. Kneed het deeg nogmaals door op een met bloem bestoven werkvlak en verdeel in 10 gelijke stukjes. Rol die uit tot rolletjes van 40 cm lang. Leg elk rolletje in een U-vorm. Neem de uiteinden en draai die een slag om elkaar heen. Duw de uiteinden vast in de bocht van de U. Maak zo nog 9 pretzels.
  6. Leg ze op de bakplaat en bestrijk ze met de eidooier. Bestrooi met het zeezout en laat de pretzels nog 10 minuten narijzen.
  7. Bak ze in ca. 15 minuten in het midden van de oven bruin en gaar. Laat ze daarna afkoelen op een rooster.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*