Lekker in het seizoen: aspergetaart

Lekker in het seizoen: aspergetaart

Oh wat hou ik toch van asperges, vooral de witte! Zo jammer dat de witte altijd maar zo kort verkrijgbaar zijn. Zodra ze er zijn eet ik ze altijd eerst heel klassiek met ham, ei en gesmolten boter. De tweede keer maak ik steevast aspergesoep, echt één van mijn lievelingssoepen. En daarna kijk ik gewon waar ik zin in heb. Nu was dat een aspergetaart, of quiche zo je wilt noemen. Heerlijk met geitenkaas en rauwe ham. Ham en kaas kun je uiteraard vervangen door andere soorten en voor een vegetarische variant laat je de ham gewoon weg. Buiten het seizoen kun je deze hartige taart natuurlijk ook maken met groene asperges, die het hele jaar door verkrijgbaar zijn.

Ingrediënten

  • 500 gr witte asperges
  • 5 vellen filodeeg, ontdooid
  • 4 plakken rauwe ham
  • 100 gr jong belegen geitenkaas 50+ (plakken of stukje maakt niet uit)
  • 3 eieren
  • 15 gr verse basilicum
  • 125 ml slagroom
  • 25 gr roomboter
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: ruime kookpan, (rasp), sauspannetje, kom, staafmixer, garde, vierkante ovenschaal, bakkwastje

Aan de slag!

  1. Breng een ruime pan water met wat zout aan de kook.
  2. Schil ondertussen de asperges en snijd de houtachtige onderkanten eraf (meestal zo’n 2 tot 3 cm). Doe de asperges in het kokende water en laat 10 minuten zachtjes koken. Schep ze uit de pan en laat uitlekken op een paar laagjes keukenpapier.
  3. Tussentijds snijd je de ham in reepjes, pluk je de basilicumblaadjes van de takjes en rasp of snijd je de geitenkaas fijn. Laat ook de boter zachtjes in een pannetje smelten.
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  5. Doe de slagroom met de basilicumblaadjes in en kom en pureer met de staafmixer. Voeg de eieren en de kaas toe en klop het geheel nog even goed met een garde door. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Kwast de ovenschaal in met gesmolten boter en bekleed met een vel filodeeg. Kwast dit ook weer in met boter, bodem en randen, en druk er een volgend vel deeg op. Doe dit ook met de overige drie vellen.
  7. Schenk het ei-kaasmengsel in het filodeeg en verdeel daarover de hamreepjes. Druk de asperges met kopjes om en om in het mengsel. Als de randen filodeeg nog vrij groot zijn, vouw ze dan naar binnen en kwast er nog wat boter over.
  8. Bak de aspergetaart in het midden van de oven in ca. 20 minuten goudbruin en gaar.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*