Salade van boontjes met tonijn

Salade van boontjes met tonijn

Heerlijk fris en zomers is deze salade! Niet zelfbedacht, hij komt uit een supermarktblaadje, maar ik zal mezelf niet zijn als ik er niet weer mijn eigen draai aan geef. Ik heb de samenstelling iets veranderd en er tonijn aan toegevoegd om er een volwaardige maaltijdsalade van te maken. Tonijn kun je uiteraard weglaten als je vegetarisch eet of als je de salade wilt eten als onderdeel van een gewone maaltijd. Of je vervangt het door iets anders wat je lekkerder vindt, bijvoorbeeld hamblokjes, gerookte of gebakken kipreepjes, makreel, verse tonijn of zalm, biefstukreepjes of een vegetarische vleesvervanger. Ook is het zonder een extra proteïne een fijne salade bij de barbecue. Weer eens wat anders dan een gewone salade en het frisse van de citroen en munt is een heerlijke tegenhanger bij het vet van vlees en vis.

Ik heb voor de salade verse sperziebonen gebruikt, maar witte bonen en kikkererwten gewoon uit een potje. Als je dat liever doet, kun je uiteraard gedroogde witte bonen en kikkererwten gebruiken maar dan kost het wel veel meer tijd omdat je peulvruchten eerst een nacht moet laten weken en dan ook nog een tijdje koken. Ben je heel lui, dan kun je zelfs sperziebonen uit pot of blik nemen.

Ingrediënten

  • 150 gr sperziebonen
  • 150 gr witte bonen
  • 150 gr kikkererwten
  • 1 blikje tonijn in olie
  • 1 kleine rode ui
  • 1 citroen, schoongeboend
  • Handje korianderblaadjes (of platte peterselie)
  • Handje muntblaadjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl mosterd
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kleine kookpan, vergiet, schaal

Aan de slag!

  1. Maak de sperziebonen schoon en breek ze in stukjes. Breng een pannetje water aan de kook. Zodra het water kookt doe je de bonen erin met wat zout. Laat ca. 8 minuten zachtjes koken. De boontjes moeten nog een ‘bite’ hebben en frisgroen van kleur zijn.
  2. Giet de boontjes af in een vergiet en doe de witte bonen en kikkererwten erbij. Spoel alles heel goed af onder koud water en laat uitlekken.
  3. Rasp ondertussen de schil van de citroen en pers de citroen uit. Snipper de ui.
  4. Klop in een schaal een dressing van het citroensap met de olijfolie, mosterd en de knoflook uitgeperst. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Schep het bonenmengsel met de ui en citroenrasp goed door de dressing en zet minstens een uur afgedekt in de koelkast.
  6. Laat ondertussen de tonijn uitlekken en hak de koriander (of peterselie) en munt grof.
  7. Breng de bonensalade op smaak met zout en peper en schep pas vlak voor serveren de kruiden en de tonijn erdoor.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*