Stoofpotje van varkensvlees met zoete aardappel

Stoofpotje van varkensvlees met zoete aardappel

Een stoofpotje in de zomer? Waarom niet! Ik had gewoon weer eens zin in boterzacht, gesudderd vlees. En dat hoeft echt niet altijd van een koe te zijn. Ook varkensvlees is heerlijk om te stoven en ook nog eens een stuk goedkoper. Zo maak ik ook wel eens stoofkarbonades. Veel lekkerder en zachter dan gebakken. De zoete aardappel erin maakt dit stoofpotje helemaal af. Eet er verder bij waar jij zin in hebt. In de zomer is een frisse salade lekker, gewoon een eenvoudige gemengde salade of bijvoorbeeld een komkommer-selderijsalade. En dan eventueel nog wat gebakken aardappeltjes of rijst. Meer winters, maar ook lekker bij dit gerecht is uiteraard aardappelpuree. Puree gaat altijd fijn met de saus van een stoofpotje!

Ingrediënten

  • 500 gr magere varkenslappen
  • 175 gr zoete aardappel
  • 6 teentjes knoflook
  • 1 kleine (rode) ui
  • ½ runderbouillonblokje
  • 2 el sojasaus
  • 2,5 el mirin (rijstazijn) (witte wijnazijn kan ook)
  • ½ el korianderpoeder
  • 1 el arachide- of zonnebloemolie
  • Versgemalen zwarte peper
  • Materialen: schaal, braadpan, sudderplaatje, schuimspaan

Aan de slag!

  1. Snijd het vlees in blokjes. Meng in een schaal de sojasaus, mirin en korianderpoeder. Schep het vlees er goed door en zet minstens een uur afgedekt in de koelkast. Neem een half uur voor bereiding weer uit de koelkast zodat het vlees weer wat op kamertemperatuur kan komen.
  2. Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes. Snijd de knoflook in dunne plakjes. Snipper de ui fijn.
  3. Verhit de olie in een braadpan, bij voorkeur op een sudderplaatje, op matig vuur en fruit de knoflook en ui een minuut.
  4. Schep het vlees met een schuimspaan uit de marinade en bak de blokjes al omscheppend in ca. 5 minuten bruin.
  5. Schep de zoete aardappel en het restje marinade erdoor en maal er een ruime hoeveelheid peper over. Zout is niet nodig want de sojasaus is al zout en het bouillonblokje bevat ook zout.
  6. Voeg nu zoveel heet water toe tot alles net onder staat en verkruimel het bouillonblokje erbij. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 30 minuten met het deksel op de pan zachtjes sudderen.
  7. Neem het deksel van de pan, draai het vuur weer wat hoger en laat het geheel nog ca. 25 minuten zachtjes koken tot het vlees zacht en de saus ingedikt is.

Tip: Is het vlees al gaar maar de saus nog wat aan de dunne kant? Meng een halve eetlepel maïzena met een scheutje water en roer dit papje door de warme saus.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*