Kısır (Turkse bulgursalade)

Kısır (Turkse bulgursalade)

Kısır (spreek uit: kussur, met een korte u) is een Typische Turkse salade op basis van bulgur. Het lijkt op het Libanese tabouleh met als verschil dat kısır pittig is en nog een friszoete toevoeging heeft, namelijk nar ekşisi. Dit is granaatappelmelasse, een soort dikke siroop. Hiervoor, en trouwens ook voor de pul biber (gedroogde, grof gemalen rode peper), moet je echter wel naar een Turkse winkel. Eventueel kun je de nar ekşisi vervangen door gewone granaatappelsiroop en de pul biber door chilipeper uit de molen. De salade is meestal een onderdeel van een uitgebreide mezze schotel of staat als bijgerecht op tafel. Serveer je het als bijgerecht, dan is het voldoende voor vier personen. Wil je een uitgebreid mezze diner serveren, dan heb je hiermee genoeg tot ca. acht personen. Overigens eet ik het ook gewoon als vegetarische maaltijdsalade als ik daar zin in heb.

Ingrediënten

  • 200 gr fijne (çig köftelik) bulgur
  • 1 tomaat
  • ¼ komkommer
  • 2 bosuitjes
  • Volle hand peterselie
  • Paar takjes munt
  • ½ citroen
  • 1 el granaatappelmelasse
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 tl pul biber
  • Zout
  • Materialen: kom

Aan de slag!

  1. Doe de bulgur in een kom en schenk er 200 ml kokend water op. Voeg wat zout toe, schep om en dek af met een bord. Laat 10 minuten staan.
  2. Ondertussen ga je snijden en hakken. Halveer de komkommer in de lengte, schraap de zaden eruit en snijd in piepkleine blokjes. Halveer de tomaat, schep de zaden eruit en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Snijd de bosuitjes in heel dunne ringetjes en hak de peterselie en munt fijn.
  3. Roer de bulgur los met een vork. Voeg het sap van de citroen, de granaatappelsiroop, tomatenpuree en pul biber toe en meng goed door tot de bulgur een egale rode kleur heeft.
  4. Schep tomaat, komkommer, peterselie en munt erdoor. Proef en breng eventueel nog wat op smaak met zout en peper, extra pul biber als je van heel pittig houdt of juist extra nar ekşisi als je het iets te pittig vindt.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*