Griekse ovenschotel met garnalen

Griekse ovenschotel met garnalen

Ik ben dol ben op vis, schaal- en schelpdieren. Kan ook niet anders, want ik ben half Scheveningse en dus ook opgevoed met vis. Als klein kind wilde ik al liever een gebakken visje in plaats van patat en ik mocht vroeger mijn oma ook wel eens helpen met garnalen pellen. Van de heerlijke, kleine Hollandse garnalen, vers van de Scheveningse visafslag en daarna gekookt. Van de drie garnalen die ik pelde, verdween er één in mijn mond 😉 Deze Griekse schotel is weliswaar niet met Hollandse garnalen, maar desalniettemin heerlijk!

Ingrediënten

  • 700 gram grote rauwe garnalen, gepeld
  • 225 gram feta, verkruimeld
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • 350 ml gezeefde tomaten
  • 2 grote tomaten, zonder zaden en in kleine blokjes
  • 2 el gedroogde oregano
  • 4 el peterselie, fijngehakt
  • Snufje cayennepeper
  • 4 el olijfolie
  • 1 tl suiker
  • Zout en versgemalen zwarte peper

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Verwijder de darmkanalen uit de garnalen door ze op de rug met een scherp mesje iets in te snijden en het zwarte sliertje eruit te trekken. Bestrooi ze met peper en zout.
  3. Verwarm twee eetlepels olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de garnalen toe en bak ze in 2 tot 3 minuten al roerend gaar tot ze roze worden en beginnen te krullen. Schep de garnalen met een schuimspaan uit de pan en verdeel ze over 4 schaaltjes of een grote schaal.
  4. Verwarm de 2 overgebleven eetlepels olijfolie in dezelfde pan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en fruit deze in een paar minuten glazig. Voeg de tomatenblokjes, knoflook, cayennepeper en oregano toe en bak nog twee minuten door. Voeg de gezeefde tomaten toe en laat nog twee minuten sudderen totdat alles lichtjes is ingedikt. Voeg wat suiker toe als het tomatenmengsel te zurig is en breng op smaak met zout en peper.
  5. Schenk de saus gelijkmatig over de schaaltjes/schaal. Verdeel de feta erover. Zet de schaaltjes/schaal in de oven tot de feta gesmolten is. Strooi de peterselie erover en serveer direct.
  6. Lekker met warm, knapperig brood uit de oven!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*