Flammkuchen

Flammkuchen

Flammkuchen, of tarte flambée in het Frans, is een delicatesse uit de Duits-Franse grensstreek Elzas. Daar is het al meer dan 100 jaar een begrip, maar is tegenwoordig met een flinke opmars bezig. Tot de opkomst van de pizza in de jaren ’60 was de flammkuchen een gerecht dat vooral op het platteland werd bereid. Daar werd het gerecht gebruikt om de hitte van een houtgestookte oven te testen. Bakkers legden een dunne rol deeg op de bodemplaat van de oven. Afhankelijk van hoe snel de deegrol bruin en krokant werd, bepaalden ze de temperatuur van de oven.

Het klassieke recept bestaat uit een bodem van brooddeeg dat belegd is met crème fraîche, ui en spekjes, maar je kunt er eindeloos met variëren. Al geldt wel: less is more. Niet te dik beleggen, het moet geen pizza worden, en geen natte ingrediënten zoals tomatensaus gebruiken.

Flammkuchen is heerlijk als brunch- of lunchgerechtje, als eenvoudige avondmaaltijd met een salade of in kleinere stukjes gesneden als hapje bij de borrel.

Ingrediënten

  • 320 gr bloem + extra
  • 9 gr zout
  • 15 gr gist
  • 200 ml lauw water
  • 1 el olijfolie
  • 2 grote uien, in dunne halve ringen
  • 150 gr gerookte spekreepjes
  • 200 gr crème fraîche
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Hulpmiddelen: kom, vershoudfolie, deegroller

Aan de slag!

  1. Los de gist op in het water en laat staan tot het belletjes gaat vormen.
  2. Doe de bloem in een kom, maak een kuil in het midden en strooi het zout langs de rand.
  3. Doe het water met de olijfolie in de kuil en meng vanuit het midden tot een samenhangend geheel.
  4. Bestuif een schoon werkvlak met wat bloem en kneed hierop het deeg ca. 10 minuten tot het soepel en glad is.
  5. Doe het deeg terug in de kom, dek af met vershoudfolie en laat ca. een uur op een warme plek rijzen. Het deeg moet in volume verdubbeld zijn.
  6. Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  7. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en rol het deeg uit tot een lap van 2-3 mm. Heb je maar een kleine oven, verdeel het deeg dan in 2 stukken en bak 2 kleinere flammkuchen. Leg het deeg op de bakplaat.
  8. Bestrijk het deeg met de crème fraîche en beleg met de uien en spekjes. Maal er nog wat peper en zout over.
  9. Bak de flammkuchen in het midden van de oven in 10 tot 12 minuten knapperig. Laat iets afkoelen op een rooster.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*