Panna cotta met bosvruchtensaus

Panna cotta met bosvruchtensaus

Panna cotta, een Italiaans dessert, betekent letterlijk ‘gekookte room’. Van oorsprong komt deze pudding uit de Noord-Italiaanse regio Piemonte. Je kunt er eindeloos mee variëren, maar meestal wordt het geserveerd met een bosvruchten, karamel of chocolade. Mijn voorkeur gaat meestal uit naar de bosvruchten, waar ik een coulis van maak en ook gebruik ter garnering.

Ingrediënten

  • Panna cotta:
  • 900 gr room
  • 150 gr melk
  • 5 gr suiker
  • 6 gelatineblaadjes
  • Rasp van een citroen
  • Merg uit een vanillestokje
  • Saus:
  • 500 gr gemengde bosvruchten (eventueel diepvries) + extra om te garneren
  • 150 gr suiker
  • 200 ml water
  • 2 gelatineblaadjes
  • Sap van een citroen
  • Paar takjes munt
  • Hulpmiddelen: 4 puddingvormpjes, kookpan, sauspannetje, staafmixer

Aan de slag!

  1. Week 6 gelatineblaadjes ca. 5 minuten in koud water.
  2. Breng in een pan de room met de melk, suiker, vanillemerg en citroenrasp aan de kook. Voeg de uitgeknepen gelatineblaadjes toe en roer tot ze zijn opgelost. Laat iets afkoelen en giet het mengsel daarna in de vormpjes. Laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
  3. Breng ondertussen voor de saus in een sauspannetje het water met de suiker aan de kook.
  4. Week de laatste 2 gelatineblaadjes 5 minuten in koud water.
  5. Doe de vruchten in het pannetje en laat 2 minuten doorkoken op matig vuur. Haal de pan van het vuur en pureer met de staafmixer. Knijp de geweekte gelatine uit, roer door de saus en voeg citroensap toe. Laat afkoelen.
  6. Houd de buitenkant van de puddingvormpjes even onder warm stromend water en stort de puddinkjes op bordjes.
  7. Schenk de coulis er overheen en omheen en garneer met bosvruchten en een paar blaadjes munt.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*