Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca

Als je kennis van Latijnse talen hebt, dan weet je dat dit gerecht een nogal vreemde naam heeft. Spaghetti alla puttanesca betekent namelijk ‘spaghetti op hoerige wijze’. Puttanescasaus, kenmerkend voor de Zuid-Italiaanse keuken, is vrij modern. Op schrift is deze saus pas bekend sinds de vroege jaren ’60. Het ‘hoerige’ aspect heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de saus vrij pittig is, zoals een hete dame van plezier 😉 Een beetje vergelijkbaar met dat één van de heetste pepertjes ter wereld, de Madame Jeanette, ook is vernoemd naar de heetste vrouw die Suriname ooit heeft gekend. Verder heeft het overigens niets met elkaar te maken, de Madame Jeanette wordt niet in een puttanescasaus gebruikt, daar gaat gewone verse rode peper in of als je dat niet hebt, volstaat cayennepeper ook prima.

Ingrediënten

  • 400 gr spaghetti
  • 3 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 10 ansjovisfilets, fijngesneden
  • 150 gr zwarte olijven, in ringetjes
  • 2 el kappertjes
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 2 el bladpeterselie, fijngehakt
  • 1 rode peper, fijngesneden of cayennepeper
  • Zout

Aan de slag!

  1. Verhit de olie in een hapjespan. Voeg de knoflook en rode peper toe en bak een minuut op laag vuur onder voortdurend roeren.
  2. Doe de ansjovis erbij en roer nog even door tot deze begint te ‘smelten’.
  3. Voeg olijven, kappertjes en tomaten toe en breng op smaak met cayennepeper wanneer je geen verse rode peper hebt gebruikt. Doe het deksel op de pan en laat de saus 25 minuten zachtjes sudderen.
  4. Kook ondertussen in een ruime pan met gezouten water de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente.
  5. Giet af in een vergiet en voeg de spaghetti aan de saus toe.
  6. Meng goed door elkaar en laat nog even doorwarmen. Garneer met de peterselie.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*