Verse braadworst

Verse braadworst

Ik ben al een tijdje in het bezit van een Kenwood kMix keukenmachine en sinds deze week heb ik ook de uitbreidingsset om vlees te malen en worst te maken. En dus ben ik natuurlijk gelijk aan de slag gegaan om grote stukken vlees te malen en daarvan verse worst te maken. Mijn eerste poging daarvoor kun je hier lezen.

Hieronder volgt de samenstelling die ik heb gebruikt. Hoe je worst moet maken, ga ik hier niet uitgebreid op in. Dat hangt echt af van of je de juiste hulpmiddelen hebt. Dat kan, zoals ik heb, een keukenmachine met uitbreidingsset zijn, of een vleesmolen en worstvuller. Als je een fanatieke hobbykok bent, dan weet je wat te doen! Het vlees wat ik heb gebruikt, was trouwens Livar; vlees van Limburgse kloostervarkens die vrij rondlopend zijn grootgebracht en een uitgebalanceerde voeding krijgen. Puur biologisch!

Ingrediënten

  • 750 gr procureur
  • 250 gr speklappen zonder zwoerd
  • 1 m varkensdarm
  • 1 el zout
  • 1 el gedroogde marjolein
  • ½ tl karwijzaad, fijngemalen in een vijzel
  • ½ tl mosterdzaad, fijngemalen in een vijzel
  • ½ tl witte peper
  • ½ tl zoete paprikapoeder
  • ½ tl knoflookgranulaat
  • 50 gr boter
  • Hulpmiddelen: vleesmolen, worstmaker, koekenpan

Aan de slag!

  1. Maal het vlees middelgrof.
  2. Voeg alle kruiden en specerijen toe en meng goed door.
  3. Doe het vlees in een goed afsluitbare bak en zet minstens 12 uur in de koelkast zodat alle smaken zich goed kunnen mengen.
  4. Doe de varkensdarm om de vultuit van de worstmaker en maak 6 tot 8 worstjes. Zorg dat ze aan beide kanten goed dichtgeknoopt zijn en dat de worsten niet ‘te strak’ gevuld zijn om openknappen tijdens het bakken te voorkomen.
  5. Verhit de boter in een koekenpan en bak de worsten kort hard om en om aan. Zet het vuur laag en braad de worsten nog 15 minuten terwijl je ze regelmatig keert.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*